Moment istoric, astronomii au surprins explozia unei supergigantice roșii, stea de 10 ori mai mare decât Soarele. Imaginile sunt impresionante VIDEO

Potrivit unui articol publicat în Astrophysical Journal, cercetătorii de la Universitatea Northwestern și de la Universitatea din California au reuşit să observe ultimele 130 de zile ale unei stele supergigantică roșie, aflată la 120 de milioane de ani lumină de Pământ.

07 ian. 2022, 18:18
Moment istoric, astronomii au surprins explozia unei supergigantice roșii, stea de 10 ori mai mare decât Soarele. Imaginile sunt impresionante VIDEO

Supergigantica roșie a fost detectată în 2020 de Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii. Astronomii s-au alarmat când lumina de la supernova SN2020tlf a ajuns pe Pământ pe 16 septembrie, folosind imediat mai multe telescoape pentru a observa ultimele 130 de zile ale stelei, în mai multe lungimi de undă.

Folosind spectrometrul de imagistică de joasă rezoluție al Observatorului WM Keck de pe Maunakea, Hawaii, astronomii au găsit dovezi directe ale materialului dens al mediului stelar care înconjoară steaua în timpul erupției.

Oamenii de știință au afirmat că stelele de masă uriașă se mișcă destul de liber în ultimii ani de evoluție, dar noile lor observații arată că unele stele suferă modificări serioase în structurile lor interne. Autorul principal al studiului, Wynnn Jacobson-Galan, a declarat că observațiile sale au marcat o piatră de hotar importantă în înțelegerea ultimelor momente ale stelelor de masă gigantică, înainte de a muri. „Pentru prima dată, am văzut o stea supergigantică roşie explodând„, a spus acesta.

Citeşte şi Descoperire impresionantă făcută de astronomi. Au găsit dovezi ale unei planete extragalactice: ”Suntem absolut copleșiți”

Aastronomii spun că SN 2020tlf, steaua supergigantă roșie situată în galaxia NGC 5731, la aproximativ 120 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, era de 10 ori mai masivă decât Soarele.