Moment istoric pentru arbitrajul feminin în Qatar. Stephanie Frappar este prima femeie din lume care va arbitra un meci de Campionat Mondial masculin

Un nou capitol în istoria arbitrajului feminin se scrie la Campionatul Mondial din Qatar. Stephanie Frappart este prima femeie din lume care va arbitra un meci de Campionat Mondial masculin.

30 nov. 2022, 13:08
Moment istoric pentru arbitrajul feminin în Qatar. Stephanie Frappar este prima femeie din lume care va arbitra un meci de Campionat Mondial masculin

Moment istoric pentru arbitrajul feminin în Qatar. Franțuzoaica Stephanie Frappart va deveni joi prima femeie arbitru central la o partidă de Campionat Mondial masculin, după ce a fost delegată să conducă la centru meciul Costa Rica – Germania.

Citește și Emma Răducanu, decorată de Regele Charles al III-lea la Palatul Windsor. Ţinută superbă purtată de sportiva de origine română FOTO

În 2020 Stephanie Frappar a devenit prima femeie din istorie care a arbitrat un meci din Champions League

Nu este pentru prima dată când franțuzoaica în vârstă de 38 de ani arbitrează un meci atât de important. În decembrie 2020, Stephanie Frappart a devenit și prima femeie din istorie care a arbitrat un meci din grupele UEFA Champions League: Juventus – Dinamo Kiev.

Stephanie Frappart este o deschizătoare de drumuri pentru femeile care activează în acest domeniu și care visează să își practice meseria la cel mai înalt nivel. În martie 2021, ea a arbitrat la centru  preliminariile Campionatului Mondial, la partida Olanda – Letonia, 27 martie 2021.

Franțuzoaica este arbitru FIFA încă din 2009 și are un CV impresionant cu meciuri extrem de importante: finala Supercupei Europei din 2019, Liverpool – Chelsea 2-2 (5-4 d.l.d.d), finala Campionatului Mondial de fotbal feminin din 2019, SUA – Olanda 2-0 sau finala Cupei Franței din acest an, Nice – Nantes 0-1.

În ciuda experienței sale, Stephanie Frappart s-a confruntat de-a lungul timpului cu fel și fel de remarci sexiste și misogine din partea suporterilor și spune că acum a ajuns să le ignore pentru că atunci când intră pe teren se concentrează pe ce are de făcut.

„Nu am niciun cont pe rețelele de socializare. Să fiu sinceră, sunt foarte detașată de ceea ce înseamnă critici. Vedeam păreri în trecut, dar acum nu le dau atenție. Nu prea îmi pasă nici de ce apare în presă.

Știm cu toții că meseria de arbitru este foarte criticată. Luam o sumedenie de decizii bune, dar în general le ținem minte doar pe cele proaste. Pentru rudele mele ar putea fi complicat uneori, dar eu rămân concentrată pe ce am de făcut. De obicei, nu am nevoie să știu ce cred alții despre mine sau să caut recunoașterea celorlalți. Cum spuneam, nu am rețele de socializare, deci nu citesc nicio jignire.

În ceea ce privesc remarcile sexiste din timpul meciurilor, recunosc că s-a întâmplat să le aud. Dar deobicei sunt concentrată pe ceea ce se întâmplă în teren. Apropiații, care vin cu mine la meciuri, pot suferi însă când aud comentarii de genul ‘treci înapoi la cratiță!”, a declarat Stephanie Frappar, potrivit FANATIK.

Citește și CM 2022: Anglia şi SUA merg în optimi, Iran şi Ţara Galilor părăsesc Qatarul