Momente dificile pentru Simona Halep. Audiată mai ceva ca la DNA! Ce se întâmplă cu procesul pentru dopaj

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a făcut mai multe precizări importante legate de procesul de dopaj în care este implicată Simona Halep.

09 mai 2023, 20:34
Momente dificile pentru Simona Halep. Audiată mai ceva ca la DNA! Ce se întâmplă cu procesul pentru dopaj

Momente dificile pentru Simona Halep. Acuzatorii Simonei Halep au dezvăluit motivele pentru care un proces de complexitatea celui în care este implicată românca se prelungește, de la momentul suspendării temporare trecând deja mai bine de o jumătate de an.

„Dacă un jucător neagă acuzația, începe un proces prin care i se cere să furnizeze dovezi care explică testul pozitiv. În funcție de substanța implicată, acesta poate fi un proces îndelungat care implică o comunicare intensă între jucător și reprezentanții acestuia, ITIA, laboratoarele acreditate de Agenția Mondială Anti-Doping și alți experți științifici care ar putea fi implicați”, se arată în comunicatul publicat de ITIA.

Citeşte şi: Simona Halep contraatacă în scandalul de dopaj: „A fost un şoc! Vreu să joc, nu vreau tratament preferenţial”

Aşadar, deoarece Simonei Halep a respins acuzațiile, audierea, amânată pentru 28 mai, poate dura mai mult de o zi: „Odată ce ambele părți sunt convinse că dețin dovezile de care au nevoie, este convocat un tribunal independent. ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a-și desfășura audierile, iar comisia este de obicei alcătuită din până la trei experți juridici, fără legături cu niciuna dintre părți. O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și are loc de obicei pe parcursul unei zile,  deși poate fi mai lungă dacă este un caz deosebit de complicat sau disputat”.

ITIA a precizat condițiile în care Simona Halep poate contesta decizia: „Odată ce comisia a dat verdictul, ITIA va publica decizia pe site-ul său web și printr-un comunicat de presă. Oricare parte poate contesta decizia completului independent de audiere al Sport Resolutions la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, Elveția. TAS va desfășura o altă audiere pentru a analiza din nou probele și pentru a stabili dacă verdictul de la prima instanță trebuie menținut sau anulat. Procesul de la TAS, din momentul în care un jucător sau ITIA face apel și până la primirea deciziei, poate dura mai mult de 12 luni”.

Citeşte şi: Cum a fost contaminată Simona Halep. Dezvăluire-şoc în cazul de dopaj al fostului lider WTA

Reacţia ITIA vine după ce Simona Halep a criticat organismele de conducere ale tenisului din cauză că procesul său se lungeşte foarte mult. Românca este reprezentată în procesul de dopaj de celebrul Howard Jacobs, nimeni altul decât avocatul care a apărat-o pe Maria Sharapova în anul 2016, după ce a fost depistată pozitiv cu meldonium. Maria Sharapova a primit o suspendare de doi ani din partea ITF, dar TAS i-a redus pedeapsa la 15 luni.