Monica Macovei a câştigat pe fond procesul cu AEP

Europarlamentarul Monica Macovei a anunțat vineri că a câștigat pe fond procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituție care anul trecut i-a confiscat 291.415 lei din donațiile primite în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, întrucât suma a fost transferată prin sistemul electronic PayPal, neacceptat în legislația românească.

09 oct. 2015, 11:20
Monica Macovei a câştigat pe fond procesul cu AEP

„Campania mea electorală pentru prezidențiale a adus o noutate pe scena politică în ceea ce privește finanțarea: am avut donații foarte mici, de 50—100 de lei, de la mulți oameni, cetățeni români. Instanța de judecată a decis acum că AEP a greșit atunci când nu a ținut seama de procedura sistemului PayPal, prin care s-au făcut donații mici, confiscând sumele care au fost primite legal și transparent. Instanța a anulat sancțiunea AEP„, afirmă Monica Macovei, conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

Ea solicită, în acest context, modificarea Legii privind finanțarea partidelor politice, astfel încât actul normativ să includă și o prevedere referitoare la sistemul electronic PayPal.

Potrivit ei, „legea actuală este gândită pentru donatori puțini și mari și menține și încurajează „clientela politică”.

Soluția la care face referire Monica Macovei a fost admisă în parte la data de 2 octombrie de către Judecătoria sectorului 2, însă poate fi atacată cu apel.

Admite în parte plângerea contravențională formulată de petenta Macovei Monica Luisa, în contradictoriu cu intimata Autoritatea Electorală Permanentă. Anulează în parte Procesul verbal de constatare a contravențiilor seria A nr.0001017/03.02.2015 și Decizia de sancționare a contravențiilor nr.3/12.02.2015, în ceea ce privește faptele reținute la punctele 1, 2 și 4 din actele menționate și exonerează petenta de plata amenzii contravenționale în cuantum total de 30.000 lei. Anulează în parte Hotărârea nr.2/12.02.2015, respectiv punctele 1, 2 și 4 din aceasta și înlătură următoarele sancțiuni complementare: confiscarea sumei de 68.391,29 lei, confiscarea sumei de 117.390,88 lei și confiscarea sumei de 43.966,25 lei. Respinge în rest plângerea contravențională ca neîntemeiată„, se arată în minuta ședinței.

Citeşte şi Monica Macovei, premiată pentru lupta dusă împotriva corupţiei: „Un Guvern corupt este o haită de lupi”