Monica Macovei crede că Dosarul privind votul din Diaspora este unul „foarte uşor”. Ce pedepse riscă vinovaţii

Monica Macovei a declarat, luni, că dosarul de la DNA privind votul din Diaspora este, în opinia sa, "un dosar uşor". Macovei a arătat că "există o prevedere în lege care spune că atunci când îţi foloseşti influenţa politică pentru a obţine un folos pentru tine este infracţiune", iar "împiedicarea dreptului de a alege a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la şase ani".

08 dec. 2014, 14:58
Monica Macovei crede că Dosarul privind votul din Diaspora este unul „foarte uşor”. Ce pedepse riscă vinovaţii

Monica Macovei a comentat, la Adevarul Live, instrumentarea de către DNA a dosarului privind votul din Diaspora, spunând că „există o prevedere în lege care spune că atunci când îţi foloseşti influenţa politică pentru a obţine un folos pentru tine este infracţiune”.

„Ponta este primul, preşedintele partidului. Cei care au putere politică şi au influenţat – Ponta, Dragnea, să vedem Corlăţean. Împiedicarea dreptului de a alege a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la şase ani. Abuzul în serviciu, aici intră toţi de la Externe. Neglijenţa în serviciu, adică nu au făcut-o cu intenţie. Mă îndoiesc! După părerea mea, este un dosar foarte uşor. Sunt filme, sunt declaraţiile oamenilor. Oamenii au făcut liste de semnături.

Eu, personal, fac plângere. Am stat opt ore şi jumătate la Londra şi nu am putut vota. Am intrat în secţia de vot. Toţi care au venit după zece nu au putut vota. Am intrat înăuntru pentru că m-au împins oamenii şi am spus ce prevede legea. I-am spus preşedintei secţiei că legea prevede ca lumea care aştepta la coadă are dreptul să voteze. „Votaţi sau plecaţi!”, mi-a spus. Mi-a zis că nu mai suportă. I-am spus că dacă nu suportă, trebuie să-şi găsească alt job. Nu a vrut să facă asta. Mi-a spus că se închid secţiile. Sala era foarte mare. I-am spus că sala este goală. Erau trei oameni care votau. Au fost şi infiltraţi, au dispărut şi liste. Eu nu am votat”, a spus Macovei.

CITEŞTE ŞI Ponta, după transferul la DNA al dosarului privind votul din diaspora: Justiţia să-şi facă datoria

Macovei a amintit că i-a trimis o scrisoare preşedintelui ales Klaus Iohannis: cum se înfiinţează un partid şi să roage Parlamentul să adopte votul electronic şi prin corespondenţă.

„I-am dat telefon să-i spun că îi trimit scrisoare. Da, am vorbit. Când nu-mi va răspunde, o să spun. Nu văd semne că se întâmplă ceva cu înfiinţarea mai uşoară a unui partid. Îl văd pe domnul Sturzu că a sărit. Nu am încredere în intenţiile celor de la TSD. Am propus ca un partid să fie înfiinţat cu minimul trei membri. (…)

Am cerut ca până la sfârşitul acestui an ca preşedintele Iohannis să facă asta (posibilitatea să înfiinţezi un partid cu trei membri). Mă îndoiesc că au timp. Dacă vor să se spele puţin de picajul în care se află, poate o face. Dacă nu, voi merge pe varianta cu 250.000 de semnături. Domnul Iohannis a spus că „sunt de acord cu toată bucuria”. Cele zece puncte din scrisoare erau adresate dânsului şi partidului care îl susţin”, a precizat europarlamentarul.