MONSTRU MOV descoperit pe o plajă din Australia. Cercetătorii se tem de o INVAZIE

În urmă cu câteva zile, o meduză dintr-o specie necunoscută, de mari dimensiuni şi cu un colorit spectaculos, a eşuat pe o plajă australiană. Ulterior, au apărut informaţii despre alte 10 cazuri în care era implicat un astfel de animal, iar acum specialiştii se întreabă dacă nu cumva este vorba despre o invazie şi ce semnificaţie are aceasta.

29 mai 2014, 11:21
MONSTRU MOV descoperit pe o plajă din Australia. Cercetătorii se tem de o INVAZIE

Meduza violacee a fost studiată de Lisa-ann Gershwin, din cadrul CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), care  a stabilit, cercetând tentaculele acoperite de mii de „guri” mărunte, care ingurgitează plancton, că animalul face parte din genul Thysanostoma, scrie descopera.ro. Specia, însă, nu a putut fi stabilită până în prezent.

În apele Australiei trăiesc meduze din genul Thysanostoma,  dar acestea sunt de mici dimensiuni şi de culoare bej. Lisa-ann Gershwin nu ştia dacă un asemenea „monstru violaceu” mai apăruse vreodată în Australia.

Citeşte şi Monstrul Cookii: Creatura enormă, otrăvitoare, care a fost redescoperită după o sută de ani FOTO

Totuşi, după publicarea ştirii despre meduza nou-descoperită, specialistul a primit, din partea publicului, informaţii despre încă 10 cazuri similare (începând din 2008), în 4 cazuri existând şi fotografii.

Biologul bănuieşte că ar putea fi vorba despre o specie nouă pentru ştiinţă, dar mai sunt necesare cercetări pentru a confirma acest lucru.

De asemenea, nu se ştie dacă aceste meduze sunt o specie locală rară sau dacă au migrat în apele Australiei, venind din altă parte.

Citeşte şi MONSTRU MARIN, fotografiat în Marea Neagră. VEZI FOTO

Dacă au migrat sau dacă, locale fiind, numărul lor a început să crească, acestea ar putea fi semne că mediul marin trece prin anumite schimbări.  

Schimbările survenite în populaţiile de meduze sunt un indicator important al stării mediului marin, creşterea numărului lor putând fi determinată de factori diverşi: încălzirea globală, suprapescuit, încărcarea apei cu îngrăşăminte provenite din activităţile agricole. Sporirea populaţiilor de meduze poate, la rândul ei, să afecteze mediul, deoarece favorizează eliberarea de dioxid de carbon din apele oceanice, iar aceste animale se hrănesc cu peşti şi alte creaturi marine sau concurează cu acestea pentru resursele de hrană.