Morar: Inspecţia judiciară ar trebui să verifice şi alte instanţe, nu numai Tribunalul Bucureşti

Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a declarat, marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că obiectivul Inspecţiei judiciare în acest an ar fi acela de a verifica toate instanţele nu numai Tribunalul Bucureşti.
Romania TV
19 mart. 2013, 10:55
Morar: Inspecţia judiciară ar trebui să verifice şi alte instanţe, nu numai Tribunalul Bucureşti

”În lumina ultimelor evenimente, respectiv a ultimului dosar (refritor la arestarea unor judecătoare-n.r.), cred că este obiectivul pe care ar trebui să îl aibă în vedere IJ în cursul acestui an şi nu doar la Tribunalul Bucureşti, ci şi la alte instanţe”, a spus Morar, răspunzând unei întrebări privind propunerea preşedintelui CSM de a fi sesizată Inspecţia judiciară pentru verificări la Tribunalul Bucureşti.

Despre posibilitatea manipulării sistemului informatic, Daniel Morar a precizat că acest lucru ar trebui să-l spună Inspecţia judiciară.

Referitor la faptul că sistemul informatic ar fi costat foarte mult, Morar a afirmat că orice lucru poate fi fraudat şi că ideea ar fi să se depisteze acolo unde sunt nereguli şi să se ia măsuri.

În 8 ianuarie 2009, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara că are informaţii că sistemul informatic integrat de la instanţe Ecris, care repartizează aleatoriu dosarele, este manipulat pentru a fi distribuite cauzele la anumiţi magistraţi.

În 7 februarie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat despre manipularea programului Ecris de repartizare aleatorie a dosarelor către judecători, societatea Orhideea Gardens susţinând că prin anumite persoane „recrutate şi care ocupă poziţii de magistrate” poate fi determinată soluţia în litigii de interes.

Un control la instanţele din Bucureşti şi cele arondate, făcut de inspectorii CSM, a relevat anumite deficienţe, însă natura şi gravitatea lor se încadrează în limite acceptabile, ţinând cont de dimensiunea, volumul de activitate şi cazuistica lor, iar Tribunalul Capitalei este cel mai vulnerabil.

Controlul privind rezultatele controlului efectuat de Inspecţia Judiciară referitor la eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de conducere la Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele din circumscripţia acesteia a fost efectuat, în perioada 20 septembrie – 5 noiembrie 2010, de o echipă formată din 14 inspectori judecători, iar raportul voluminos (peste 3.000 de file) reflectă în detaliu toate aspectele ce au făcut obiectul verificărilor, precum şi concluziile şi propunerile Inspecţiei Judiciare, informa în 14 aprilie 2011 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În ceea ce priveşte gestionarea resurselor umane, s-a concluzionat în raport că aceasta va trebui analizată cu maximă obiectivitate, întrucât, în lipsa unor măsuri energice de completare a schemei de personal, se va produce o incapacitate a instanţei de a face faţă cerinţelor impuse de intrarea în vigoare a noilor Coduri şi, în acest context, vulnerabilitatea maximă fiind identificată la nivelul Tribunalului Bucureşti.

Controlul efectuat la Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele din circumscripţia acesteia a vizat verificarea modului de valorificare a resurselor umane şi materiale, analiza indicatorilor statistici, comportamentul şi comunicarea conducerii instanţei cu judecătorii, personalul contractual, procurorii, justiţiabilii şi ceilalţi participanţi la actul de justiţie şi alte instituţii, respectarea principiului distribuirii aleatorii a cauzelor şi a continuităţii completului de judecată, organizarea şi funcţionarea compartimentelor auxiliare, soluţionarea cauzelor în termene rezonabile şi activitatea desfăşurată de prim-grefierul/grefierul şef al instanţei.

Astfel, cu ocazia acestui control au fost constatate disfuncţionalităţi minore în activitatea unor judecători cu funcţii de conducere privind repartizarea aleatorie, unificarea practicii judiciare, degrevarea unor judecători de activitatea de judecată, cu consecinţa supraîncărcării cu sarcini a celorlalţi judecători din cadrul instanţei, precum şi deficienţe în modul de înregistrare în registrele specifice evidenţelor în materie penală.

S-a constat, în general, o bună gestionare a resurselor materiale, iar în ceea ce priveşte sediile, majoritatea sunt insuficiente ca spaţiu şi inadecvate total sau parţial necesităţilor instituţionale.

În ceea ce priveşte repartizarea aleatorie a cauzelor, au fost constatate, pe de o parte, deficienţe cu caracter tehnic iar, pe de altă parte, nerespectarea în unele cazuri a procedurii de utilizare a sistemului ECRIS, cu consecinţe negative asupra obiectivităţii constituirii completelor de judecată.

Deşi raportul constată anumite deficienţe, s-a apreciat că natura şi gravitatea lor se încadrează în limite tolerabile şi acceptabile, ţinând cont de dimensiunea, volumul de activitate şi cazuistica aflată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti şi al instanţelor arondate. Mai mult, o parte dintre acestea au fost remediate pe parcursul efectuării controlului, iar pentru altele, Inspecţia Judiciară a propus măsuri în vederea eliminării acestor deficienţe, astfel încât eficienţa activităţii să cunoască o ameliorare semnificativă în perioada următoare.

Raportul consemna faptul că este remarcabil efortul managementului şi personalului acestor instanţe de a acoperi toate domeniile de activitate cu deplină responsabilitate şi implicare, de a căuta şi găsi soluţii care să asigure funcţionarea corespunzătoare a tuturor compartimentelor, într-o corectă reprezentare a cadrului legal şi de reglementare.

Inspectorii judiciarii au mai remarcat transparenţa decizională, imparţialitatea, precum şi buna organizare a muncii în activitatea managerială a majorităţii conducătorilor de instanţă verificaţi. De asemenea, s-a constat preocuparea managerilor de instanţă de a asigura ocuparea funcţiilor prin numire, precum şi implicarea colegiilor de conducere în soluţionarea problemelor esenţiale ivite în organizarea instanţelor.

S-a remarcat, de asemenea, exigenţa profesională şi obiectivele comune concentrate pe funcţionarea coerentă atât din perspectivă organizaţională cât şi instituţională.

Documentul sublinia faptul că, în raport cu valoarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi instanţelor din raza de competenţă a acesteia, există toate premisele ca aportul calitativ şi de eficienţă să cunoască o continuă creştere în optimizarea actului de justiţie, în conformitate cu exigenţele impuse de continuarea proceselor de reformă.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu banii din conturile curente ale românilor. Toți cei care au salariu pe card sau bani de zi cu zi trebuie să știe. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeissen sau CEC Bank și profitul este uriaș
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Amenzi uriaşe pentru românii care stau la bloc şi ţin bicicleta pe casa scării. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Prezentatorul TV care se pune pe făcut bani. Vrea să dea marea lovitură
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia