Moscova oferă premii de 127 de milioane de euro votanţilor la scrutinul care i-ar permite lui Putin să rămână la putere până în 2036

Autoritățile din Moscova intenționează să atragă votanții la urne prin oferirea de premii în valoare de 127 de milioane de euro. Scrutinul de luna viitoare i-ar permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, relatează Hotnews.

RomaniaTV.net
12 iun. 2020, 10:25
Moscova oferă premii de 127 de milioane de euro votanţilor la scrutinul care i-ar permite lui Putin să rămână la putere până în 2036

Amendamentele constituționale asupra cărora rușii sunt chemați să voteze i-ar permite președintelui rus să își reseteze anterioarele patru mandate de președinte, acesta putând rămâne la putere pentru încă șase mandate între 2024-2036 dacă modificările propuse vor fi adoptate.

Primăria din Moscova va începe campania „Milioane de premii” în 25 iunie, promițând să acorde 2 milioane de vouchere votanților, acestea putând fi schimbate pe bunuri și servicii până la sfârșitul anului.

Programul continuă o tradiție sovietică de a împărți mâncare votanților la urne iar, ceva mai recent, majoritatea regiunilor din Rusia au oferit premii și ținut concursuri la secțiile de votare în timpul alegerilor prezidențiale din 2018.

Un director adjunct din cadrul primăriei a caracterizat programul de 10 miliarde de ruble (127 milioane de euro) ca fiind propunerea mediului de afaceri pentru a „stimula cererea consumatorilor” întrucât multe afaceri au fost afectate sever de carantina impusă din cauza pandemiei de COVID-19.

Rușilor li s-a oferit o multitudine de opțiuni de vot pentru scrutin, perioada de votare având loc între 25 iunie și 1 iulie, în unele zone este permis și votul online iar locuitorii din regiunile izolate ale țării au putut deja să își exprime opțiunea.

Opoziția și criticii regimului Putin au acuzat autoritatea electorală că fac campanie pentru amendamente în timp ce pozițiile împotriva adoptării acestora sunt interzise.

Citeşte şi: Rusia, reacţie la strategia de apărare a României: „Bucureştiul plagiază, politicienii români nu-s capabili să gândească independent”