Moşii de iarnă 2019. Tradiţii şi superstiţii. Ce să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor

Moșii de iarnă 2019. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților și ce tradiții și superstiții trebuie să respecți.

01 mart. 2019, 08:21
Moşii de iarnă 2019. Tradiţii şi superstiţii. Ce să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor

În ultima Sâmbătă de dinaintea Postului Paștelui (11 martie și se termină pe 27 aprilie), morții sunt pomeniți în sărbătoarea ce poartă numele de Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, scrie livearad.ro. În fiecare an, această sărbătoare pică înaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, numită și Duminica Lăsatului Sec de Carne din Postul Paștelui 2019.

Citeşte şi Moşii de iarnă. Tradiţii şi obiceiuri. Ce se dă de pomană în Sâmbăta morţilor

Moșii de Iarnă. Tradiții și Superstiții în Sâmbăta Morților

Conform tradiției populare, în această zi,toate bisericile din România îi pomenesc pe cei trecuți în neființă și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Potrivit, tradițiilor și superstițiilor, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru că spiritele să îi ocolească.

Se spune că sufletele trecute în neființă vin de Sâmbăta Morților să se hrănească cu mireasmă și aburii bucatelor pe care credincioșii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

De Sâmbăta Morților, se dă de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colăci, fructe sau chiar și lumânări aprinse.

În plus, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.
Moșii de iarnă 2019 sau Moșii de Piftii

Această sărbătoare mai este denumită popular și „Moșii de Piftii” sau Sâmbăta Piftiilor. Motivul este că aceasta este unica zi în care se mănâncă răcituri sau piftii.

De asemenea, le este interzis femeilor ca în Sâmbăta Morților să lucreze. Cele care nu țin cont de tradiție sunt pedepsite „să tremure ca pfitia” și să „li se întoarcă pomana dată!”. În plus, respectarea tradițiilor și superstițiilor zilei „te ferește de nebunie!”