MOŞII DE VARĂ 2020. Tradiţii şi superstiţii. De ce mâncarea dată de pomană în această zi trebuie să fie caldă

MOŞII DE VARĂ 2020 sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. În această zi, în toate bisericile ortodoxe se oficiază liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Specifice acestei zile sunt o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru ca cei dragi răposaţi să-şi găsească liniştea, iar cei rămaşi în viaţă să fie protejaţi de necazuri.

RomaniaTV.net
05 iun. 2020, 17:06
MOŞII DE VARĂ 2020. Tradiţii şi superstiţii. De ce mâncarea dată de pomană în această zi trebuie să fie caldă

MOŞII DE VARĂ 2020. De ce este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă

Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Această tradiție este respectată în toate regiunile ţării. 

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Bucatele se împart celor nevoiaşi. Există credinţa că nu e bine să dai de pomenă rudelor.

Citeşte şi RUSALII 2020. Ce nu ar trebui să-ţi lipsească din casă în această zi pentru ca gospodăria să-ţi fie protejată de rele

De asemenea, este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul acesteia îi satură pe cei de dincolo. În multe localităţi din Muntenia, mâncarea care se dă de pomană este pusă în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferate de ceei morţi. Toartele cănilor care se dau de pomană se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

MOŞII DE VARĂ 2020. Tradiţii care trebuie respectate în această zi pentru ca sufletele celor adormiţi să-şi găsească liniştea

În această zi, în majoritatea zonelor ţării au loc ritualuri de pomenire. Rudele celor trecuţi în nefiinţă merg la cimitir şi împodobesc mormintele cu flori de tei şi frunze de nuc. Aici, întind mese pline cu colaci şi vin. Preoţii oficiază slujbe de pomenire şi sfinţesc fiecare mormânt.

Se aprind lumânări, se dau de pomană vase şi căni împodobite cu flori de tei şi umplute cu lapte, vin sau cireşe. Exisă credinţa că, la Moşii de vară, toţi cei trecuţi la cele veşnice se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Se crede că cine nu găseşte pomană se retage trist în mormânt ţinând în braţe crengi cu flori de tei.

MOŞII DE VARĂ 2020. Semnificaţia frunzelor de nuc şi de tei

În Sâmbăta morţilor, se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, pe care le va sfinţi preotul. Acestea sunt duse, apoi, acasă şi puse la icoane, existând credinţa că vor ocroti gospodăria de pagubă şi boală.

În unele zone, florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei. În Sâmbăta morţilor, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară. 

MOŞII DE VARĂ 2020. Ce nu este bine să faci în Sâmbăta morţilor

În seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. De asemenea, ca să nu ai probleme, este bine să dormi în propria locuinţă.

Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă de Moșii de vară, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiţia. Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.