Moșii de vară 2023. Ce se dă de pomană pentru morți sâmbătă

Moșii de vară 2023 sunt sărbătoriți pe 3 iunie. În Sâmbăta morților credincioșii obișnuese dă de pomană pentru sufletele celor adormiți în această zi sfântă.

25 mai 2023, 10:56
Moșii de vară 2023. Ce se dă de pomană pentru morți sâmbătă

Moșii de vară pică anul acesta pe 3 iunie, înainte de Rusalii. Este o sărbătoare dedicată pomenirii celor decedați și poartă denumirea de Sâmbăta Morților. În această zi, în biserici se fac slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

De sâmbăta Morților, femeile pregătesc colivă, vase cu mâncare și pachete pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite, iar după Sfânta Liturghie le dau de pomană celor care au participat la slujbă, în special copiilor, bărbaților și oamenilor nevoiași, pentru sufletele celor morți.

De Moșii de vară se pregătesc, de obicei, căni, vase și linguri noi în care gospodinele pun orez cu lapte și cireșe sau alte feluri de mâncare. De asemenea, se împarte colivă și vin.

De asemenea, de Sâmbăta Morților se poate da de pomană îmbrăcăminte, încălțăminte sau diferite bunuri, celor aflați la nevoie.

Citește și: Prognoza meteo. Minivacanţă călduroasă, vreme de tricou de Ziua Copilului şi Rusalii 2023

Și după Moșii de vară vin Rusaliile. Sărbătoarea Rusaliilor care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie 2023. Potrivit datinilor străvechi, sărbătoarea de Rusalii nu trebuie să te prindă fără anumite frunze în locuință. Concret, trebuie să ai în casă ramuri de nuc și tei.

Citește și: Cât costă o noapte de cazare pe litoralul românesc în minivacanța de Rusalii. Prețurile s-au scumpit cu 16%, nu oricine își mai permite