Moștenirea lui Vadim Tudor, scoasă la licitație. Cât costă lucrările naționalistului PRM

Familia lui Corneliu Vadim Tudor scoate la licitație colecțiile „Tribunului". S-a aflat cât valorează „comoara culturală" a fostului șef PRM. 

06 iul. 2023, 17:52
Moștenirea lui Vadim Tudor, scoasă la licitație. Cât costă lucrările naționalistului PRM

Operele de artă ale lui Corneliu Vadim Tudor vor fi scoase la vânzare săptămâna viitoare, în cadrul unui eveniment dedicat artei românești moderne și contemporane.

Colecția spectaculoasă a fostului parlamentar și europarlamentar conține picturi, sculpturi, diverse artefacte culturale din diverse perioade.

 

Ultima colecție a lui Corneliu Vadim Tudor

 

Printre artiștii care au semnat operele din colecția lui Vadim Tudor se numără Vasile Popescu, Leon Biju, Henri Catargi, Sorin Ilfoveanu și Horea Paștina.

Cea mai scumpă lucrare din „moștenirea Tribunului” este „Ulcior cu lalele”, pictură semnată de către Vasile Popescu. Tabloul are un preț de plecare de 1.800 de euro.

Printre lucrările din colecția lui Vadim se mai numără:

  • „Interior cu chitară”, semnată de Leon Biju, cu un preț de pornire de 1.200 de euro;
  • „Gutui”, de Horea Paștina, cu un preț de pornire de 500 de euro;
  • „Fetiță cu basma”, de Ion Doboșariu, la prețul de pornire de 300 de euro.

 

Artiștii celebri din colecția lui Corneliu Vadim Tudor

 

În cadrul Licitaţiei de Artă Modernă şi Contemporană, inclusiv a doua parte a Colecţiei Familiei Vadim Tudor, alături de operele ce provin din patrimoniul familiei omului politic, vor fi scoase la licitaţie şi alte aproximativ 200 de opere de artă semnate de maeştrii picturii şi sculpturii româneşti – Theodor Pallady, Nicolae Vermont, Constantin Piliuţă ori Ştefan Câlţia.

Operele sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pot fi admirate de luni până duminică, 9 iulie, în intervalul orar 10:00-20:00.

Evenimentul de licitaţie de joi, 13 iulie, va avea loc în sala de la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi online pe platforma Artmark Live 2.0.

 

Cine a fost Corneliu Vadim Tudor, unul dintre cei mai cunoscuți naționaliști din istoria României

 

Vadim Tudor a fost președinte al Partidului România Mare în perioada 1991-2015. Din 1992 până în 2008 a fost senator, iar din 2009 până în 2014 avut calitatea de europarlamentar.

Celebrul politician cu expertiză în filozofie, istorie și teologie a candidat în repetate rânduri la alegerile prezidențiale. În 1996 s-a clasat pe locul 5, iar în anul 2000 a ajuns în turul al doilea, când a fost învins de Ion Iliescu. El a mai candidat apoi în 2004, 2009 și 2014.

Cel mai bun rezultat l-a obținut în 2000, 28,34% în primul tur, 33,17% în turul secund și cel mai slab în 2014, când s-a clasat pe locul 7, cu 3,68%.

De-a lungul timpului, Corneliu Vadim Tudor s-a remarcat prin discursurile sale patriotice, cultura generală, memoria excepțională, dar și prin diverse scandaluri televizate cu politicieni sau personaje mondene.

Celebrul politician a murit în anul 2015, în urma unui stop cardiac, la vârsta de 65 de ani.