Moţii ajunşi primii la locul accidentului: Noi am mers să salvăm vieţi, nu ca să primim diplome

Primii moţi care au ajuns la locul accidentului aviatic din Apuseni, Gheorghe Trif, Argentin Todea şi Gheorghe Giurgiu, au declarat, vineri, cu ocazia primirii titlului de cetăţean de onoare al judeţului Cluj, că au pornit în căutarea victimelor pentru a salva vieţi, "nu pentru a primi diplome".

31 ian. 2014, 20:12
Moţii ajunşi primii la locul accidentului: Noi am mers să salvăm vieţi, nu ca să primim diplome

Premierea celor trei moţi, Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif şi Argentin Todea, a avut loc, vineri, în cadrul ceremoniei organizate de Consiliul Judeţean Cluj, în care au mai fost acordate diplome de merit unor instituţii din judeţul Cluj implicate în operaţiunile de căutare şi salvare a răniţilor în accidentul aviatic – SCJU Cluj-Napoca, SMURD Cluj, Clubului Transylvania Off Road.

„Cea mai importantă a fost solidaritatea acelor oameni, în încercarea de a găsi răniţii. Ar trebui să învăţăm cu toţii din această acţiune. Voi propune CJ Cluj ridicarea unui monument la locul accidentului aviatic în memoria celor care şi-au pierdut viaţa, a răniţilor, dar şi a celor care i-au salvat pe răniţi”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, potrivit Mediafax.

Traian Băsescu îi va decora pe moţii care au contribuit la salvarea victimelor accidentului aviatic

După primirea distincţiei, Gheorghe Giurgiu le-a urat sănătate medicilor internaţi la SCJU Cluj-Napoca, „să mai poată salva vieţi”.

„Noi am mers să salvăm vieţi, nu am mers ca să primim diplome. Mă bucur că am putut să îi salvăm, dacă am fi ajuns mai repede, poate am fi salvat mai mulţi. Viaţa noastră nu s-a schimbat, rămânem aceiaşi oameni”, a spus Giurgiu.

Gheorghe Trif a afirmat că este onorat de primirea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Cluj şi a spus că va pune disticţia „la loc de cinste”.

Şi Argentin Todea s-a declarat emoţionat de titlul primit.

„Atât am putut să facem, mai multe nu. Asta am învăţat de la părinţi, să ne ajutăm semenii şi asta le spunem şi copiilor noştri. Le urăm sănătate şi viaţă îndelungată răniţilor”, a spus Todea.

Decizie de ULTIMĂ oră luată de medici pentru supravieţuitorii accidentului aviatic din Apuseni

Înaintea ceremoniei de la CJ Cluj, cei trei moţi i-au vizitat pe răniţii în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, care sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Moţii au discutat doar cu cei trei medici aflaţi în salon, deoarece copilotul Răzvan Petrescu se afla în operaţie.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

CITEŞTE ŞI Femeia care a rămas fără ficat după tragedia din Apuseni are o nouă şansă. A treia încercare de transplant

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.