Romanița Iovan, dezvăluiri despre tragedia din Apuseni, la 10 ani de la moartea lui Adrian Iovan. Ce scrie, de fapt, pe certificatul de deces al pilotului

Azi se împlinesc exact 10 ani de când un tragic accident aviatic s-a produs în Munţii Apuseni, în care a murit pilotul Adrian Iovan și o tânără studentă, Aurelia Ion. Avionul de mici dimensiuni transporta o echipă medicală și s-a prăbușit în munți la 1.600 de metri altitudine. Află ce a declarat Romanița Iovan, la 10 ani de la moartea pilotului.

20 ian. 2024, 19:39

Acum, la zece ani de la moartea fostului soț, Romanița Ivan dezvăluie care a fost cauza morții pilotului. Creatoarea de modă susține că, cel mai probabil, Adrian Ivan ar fi supraviețuit dacă echipajele de intervenție ar fi ajuns în timp util la fața locului.

Citește și Suma uriaşă plătită de Romaniţa Iovan pentru şcoala fiului ei, Albert. Numai pentru creşă a plătit 15.000 de euro

Pe certificatul de deces al pilotului scrie faptul că moartea s-a produs din cauza frigului, nu a rănilor suferite în urma prăbușirii avionului. De asemenea, Romanița Iovan spune că încă are multe întrebări fără răspuns după moartea lui Adrian Iovan.

Atunci, în afară de investigaţiile autorităţile aviatice, au fost deschise şi două anchete din partea Parchetului Curţii de Apel Alba privind încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat că aeronava nu a fost dotată cu cutie neagră, urmând să fie expertizate celelalte instrumente de bord, pentru a se verifica dacă au funcţionat corect.

”A murit de frig”

Romanița Iovan, fosta soție a lui Adrian Iovan, a vorbit la 10 ani despre incidentul din Apuseni. Ea a precizat că pe certificatul de deces al lui Adrian Iovan se precizează că acesta a murit de frig, nu din cauza rănilor.

În ultimii zece ani multe informații apărute în presă precizau că Aura Ion a murit din cauza frigului și a intervenției foarte târzii ale salvatorilor. Amintim că ore în șir după prăbușire avionul a fost căutat fără succes.

„Sper în continuare că dacă s-ar întâmpla a doua oară ce s-a întâmplat acum zece ani, să se intervină altfel. Sunt încă foarte multe semne de întrebare la care încă nu avem răspuns. Și au trecut zece ani de atunci. Eu am certificatul de deces al lui Adrian. El a murit de frig. Aura din câte știu avea deja o problemă cauzatoare de moarte, avea cervicala terminată pentru că nu a avut centură de siguranță.

Adrian putea fi salvat, loviturile în organe, în momentul în care bordul avionului l-a lovit în stomac, nu erau cauzatoare de moarte. E important să citești foarte bine certificatul de deces. Eu l-am citit bine iar Adrian a murit de frig”, a precizat Romanița Iovan, potrivit Antena3.ro.

După accident, pentru salvarea răniţilor a fost mobilizată mai întâi echipa Salvamont Cluj.

La căutarea extinsă au participat apoi peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişti, din judeţele Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, precum şi circa 200 de localnici.

Citește și Romanița Iovan, dezamăgită la zece ani de la moartea lui Adrian Iovan, în accidentul din Apuseni. ”Niciodată nu a fost vreun coleg, niciodată nu a venit nimeni. În fiecare zi aș aprinde o lumânare în locul lor”

Salvatorii au ajuns la locul accidentului după mai multe ore, locul fiind greu accesibil, cu zăpadă înaltă şi ceaţă densă. Tot din cauza ceţii, elicopterul SMURD Mureş n-a putut interveni.