Moţiunea de cenzură împotriva lui Cîţu a trecut. Când vor ajunge partidele în faţa lui Klaus Iohannis pentru consultări

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva lui Florin Cîţu a trecut marţi, în Parlament, cu nu mai puţin de 281 de voturi. Klaus Iohannis va face declaraţii de la ora 18.00.

05 oct. 2021, 14:52
Moţiunea de cenzură împotriva lui Cîţu a trecut. Când vor ajunge partidele în faţa lui Klaus Iohannis pentru consultări

Moţiunea de cenzură împotriva lui Cîţu a trecut. Klaus Iohannis va convoca abia joi consultări cu partidele politice,  având în vedere că Preşedintele este plecat în Slovenia  la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest.

Moţiunea de cenzură împotriva lui Cîţu a trecut. Când vor ajunge partidele în faţa lui Klaus Iohannis pentru consultări

Intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, moţiunea a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 234 de voturi „pentru”.

PSD, USR şi AUR, care au anunţat că susţin moţiunea, au împreună 280 de parlamentari, în timp ce PNL şi UDMR au 163, iar cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale nu participă la vot. Mai sunt şi patru deputaţi neafiliaţi care nu au anunţat cum vor vota.

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a informat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

Premierul Florin Cîțu anunțase înainte de rezultatul votului pe moțiunea de cenzură că Guvernul a picat. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, premierul a spus la un moment dat: „ar trebui să-i întrebați pe cei care au dat jos Guvernul”, asumându-și practic căderea guvernului.

Premierul României, Florin Cîțu, a părut amuzat în ultimul discurs din Parlament, înainte de votare moțiunii. Vorbele sale au fos îndreptate către cei de la USR.

USR se ceartă cu PSD în timpul moțiunii. Nu au un plan de guvernare. Întrebarea e pentru USR: votați moțiunea care vă face incompeteți?”, a spus Cîțu.

Premierul în funcție a avut și un mesaj pentru senatoarea Gabriela Firea, de la PSD, care i-a spus lui Cîțu că nu știe cine este scriitorul Dinu Săraru.

„Și la final am un mesaj pentru doamna Gabriela Firea: puteați găsi un alt autor, nu unul implicat în falientarea unei bănci în urma căruia au suferit milioane de români”, a spus Florin Cîțu, în discursul din Parlament”, a conchis Cîțu.

Citeşte şi: Votul pentru moţiunea de cenzură a început Parlament. Florin Cîţu află dacă va fi demis în următoarele minute