Motivare: Nicuşor Constantinescu a fost recompensat de două ori şi a primit patru sancţiuni

Judecătoria Medgidia notează, în motivarea deciziei prin care a respins solicitarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de liberare condiţionată, că acesta a fost recompensat de două ori şi a primit patru sancţiuni disciplinare. Instanţa consideră că eforturile depuse Nicuşor Constantinescu nu pot conduce la concluzia existenţei unor dovezi temeinice de îndreptare, apreciind că la acest moment nu este oportună şi prudentă acordarea beneficiului liberării condiţionate.

RomaniaTV.net
06 mart. 2019, 12:59
Motivare: Nicuşor Constantinescu a fost recompensat de două ori şi a primit patru sancţiuni

Judecătoria Medgidia a respins, pe data de 23 ianuarie, cererea lui Nicuşor Constantinescu de liberare condiţionată.

În motivarea instanţei se precizează că, la termenul respectiv, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a spus că este deţinut politic, fiind condamnat şi acuzat pentru acte politice ale administraţiei publice judeţene, iar dosarul legat de subfinanţarea Centrului Militar Zonal, în care a primit o condamnare de cinci ani de închisoare, reprezintă, o contravenţie.

El a mai spus că în celelalte dosare instrumentate de către DNA şi aflate pe rolul mai multor instanţe acuzaţiile au la baza protocoalele secrete încheiate între DNA şi SRI, care au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României.

Instanţa a precizat în motivarea deciziei că Nicuşor Constantinescu a îndeplinit fracţia legală, executând două treimi din pedeapsă, pentru a putea cere liberarea condiţionată, dar că a avut o conduită oscilantă, primind patru sancţiuni şi fiind recompensat de două ori.

„Raportând aceste criterii legale la situaţia petentului condamnat si analizând actele aflate la dosarul cauzei, instanţa apreciază că prin executarea fracţiei legale (2/3 din durata pedepsei), petentul condamnat a dobândit numai o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate. În ceea ce priveşte celelalte condiţii, se se observă că deţinutul a avut o conduită oscilantă (deşi recompensat de 2 ori, a primit 4 sancţiuni disciplinare pentru încălcarea normelor de conduită carcerală)”, se arată în document.

Judecătoria Medgidia a apreciat că eforturile depuse de Nicuşor Constantinescu nu pot duce la concluzia existenţei unor dovezi de îndreptare.

„Prin urmare, eforturile depuse de petent nu pot conduce la concluzia existenţei unor dovezi temeinice de îndreptare. În contextul aflării la prima analiză (numărul de zile executate şi câştigate depăşind cu puţin fracţia legală) şi faţă de încălcarea repetată a normelor de conduită carcerală, instanţa opinează că, la acest moment, nu este oportună şi prudentă acordarea beneficiului liberării condiţionate, pentru restul de pedeapsă, fapt pentru care va respinge cererea ca nefondată, urmând a stabili un termen de reînnoire de 5 luni”, a decis Judecătoria Medgidia.

Decizia Judecătoriei, de respingere a cerererii de liberare condiţionată nu a fost definitivă, fiind atacată de Nicuşor Constantinescu la Tribunalul Constanţa. Termenul pentru judecarea contestaţiei a fost stabilit pentru 11 martie.

Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa execută, din 29 iunie 2016, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu.

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, el a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu a mai primit o condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia.

El mai are şi alte condamnări în prima instanţă şi alte dosare în care este judecat pe fond.