Motivele pentru care scenariul unei pene de curent totale la nivel european este improbabil

Un zvon potrivit căruia întreaga Europă ar urma să se confrunte cu o pană totală de curent, care va dura aproximativ două săptămâni, a circulat intens în ultima perioadă, inclusiv în România.

03 nov. 2021, 17:11
Motivele pentru care scenariul unei pene de curent totale la nivel european este improbabil

Acest scenariu este foarte puţin probabil, el fiind lansat şi susţinut doar de către Ministerul Apărării din Austria, care a mai lansat în trecut astfel de zvonuri.

Scenariul privind o pană de curent generală în toată Europa a creat isterie în mediul online. Totul a pornit de la anunţul ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească pentru situaţii excepţionale. Oficialul a lansat chiar şi un ghid. Totuși, o astfel de situație este puțin probabilă, având în vedere modul în care este structurat sistemul energetic din Europa.

Pagina Ministerului Apărării din Austria este singura din această țară care vorbește despre acest posibil blackout. Dar sistemul energetic european e format din mii de linii care interconectează țările Uniunii Europene, ceea ce face imposibilă o pană generală de curent.

Panica s-a creat și din cauza crizei energetice prin care trece Europa în acest moment. Dar, chiar dacă s-ar opri livrarea de gaze prin Ucraina, scenariu puțin probabil, continentul ar fi în continuare alimentat cu gaz natural prin Nord Stream 1.

O pană majoră de curent s-ar produce în cazul unor situații excepționale, cum au fost inundațiile din această vară din vestul Europei. Atunci, mai multe orașe din Germania au rămas fără curent electric pentru că au fost inundate.

Un alt scenariu luat în calcul de autoritățile de la Viena este un atac cibernetic de amploare asupra sistemului energetic. Există însă un sistem european de protecție a spațiului cibernetic.

Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a spus la Digi24 că o astfel de situație poate fi evitată prin construirea unor noi capacități de producție, de tipul reactoarelor modulare de dimensiuni mici (SMR). O centrală cu această tehnologie nouă va fi construită în România, în baza unui parteneriat cu SUA.

Citeşte şi: Veste proastă pentru toți românii. Prețurile la factura de energie au crescut și mai mult. Anunțul făcut de Claudiu Năsui