Motivul pentru care închidem ochii şi ne strâmbăm când gustăm ceva acru. Care este explicaţia ştiinţifică

În general, oamenii au tendinţa de a face o multitudine de grimase în mod involuntar atunci când consumă alimente acre. Specialiștii au venit cu explicația acestei senzații care transcede papilele gustative.

15 oct. 2022, 10:05
Motivul pentru care închidem ochii şi ne strâmbăm când gustăm ceva acru. Care este explicaţia ştiinţifică
Motivul pentru care închidem ochii şi ne strâmbăm când gustăm ceva acru. Care este explicaţia ştiinţifică

Motivul pentru care ne strâmbăm involuntar când gustăm ceva acru. Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii închid ochii şi se strâmbă atunci când gustă alimente cum ar fi castraveciorii în oţet, citricele, sosurile sau dulciurile cu gust dulce-acrişor? Ei, bine, specialiştii susţin că, de fapt, este o reacţie cât se poate de naturală!

Atunci când gustăm ceva, papilele gustative trimit către centrii senzoriali anumite semnale electrice care sunt interpretate ca fiind dulci, amare şi aşa mai departe. Sau, ca în cazul de faţă, acre. Concret, atunci când apare gustul de acru, papilele gustative produc un amestec de ioni de hidrogen care în combinație cu saliva și acizii din alimentul respectiv redau gustul care ne face să ne strâmbăm. Când limba detectează această soluție acidă, corpul omenesc are o reacție involuntară! de fapt, receptorii de gust sunt activați, iar fața se strâmbă involuntar în ceea ce specialiștii denumesc științific ca fiind răspunsul de respingere, scrie Mental Floss. Asemănător, reacțiile limbii la alimente amare sau picante sunt şi ele răspunsuri de respingere!

Citeşte şi: Motivul pentru care maşina de spălat are geamul curbat în interior. Cum ajută această formă la procesul de spălare

Chiar şi aşa, gustul acru este extrem de căutat în sosuri, în fructe exotice şi în deserturi. Ceea ce în trecut era aroma care îi ajuta pe primii oameni să evite să se îmbolnăvească indică prezenţa vitaminei C. Oamenii nu tânjesc în mod natural după alimente amare, picante sau acre, dar alimentele cu aceste caracteristici sunt componente importante ale unei diete hrănitoare.

Citeşte şi: De ce nu trebuie să aruncaţi apa în care aţi fiert ouăle. Iată la ce o poţi folosi şi ce beneficii are

Un om are câteva mii de papilele gustative, între 2.000 și 10.000. Acestea pot fi găsite în toată gura, în gât și esofag. Pe măsură ce îmbătrânești, acestea devin mai puțin sensibile, ceea ce ar putea fi motivul pentru care alimentele care nu-ți plăceau în copilărie devin gustoase la maturitate!