Motivul pentru care Lidl, Kaufland și Ikea au desființat stațiile de încărcare pentru mașinile electrice

Trei mari retaileri au hotărât să desființeze stațiile de încărcare pentru mașini electrice pe care le puneau la dispoziție clienților în parcările magazinelor. Lidl a schimbat puțin strategia și a deschis mai multe stații contra cost.

19 mart. 2023, 18:58
Motivul pentru care Lidl, Kaufland și Ikea au desființat stațiile de încărcare pentru mașinile electrice

Clienții cu mașini electrice aveau până de curând posibilitatea de a-și încărca mașina cât timp se aflau la cumpărături la Lidl,Kaufland sau Ikea. Din luna septembrie a anului trecut cele două companii aparținând grupului german Schwarz au desființat acest serviciu în România. Această decizie a fost luată pentru mai multe țări din Europa. Și compania suedeză aluat aceeași hotărâre. Lidl revine acum asupra acestei idei deschizând stații de încărcare, însă cu bani.

Citește și: Surpriză uriaşă: de unde vin, de fapt, mezelurile de la Lidl. Românii habar n-aveau de asta!

Decizia de a desființa stațiile de încărcare a venit în contextul crizei energetice și a scumpirii alarmante a prețurilor din energie. Aceasta a fost o decizie la nivel mare, fiind valabilă în mai multe țări din Europa, printre care și România.

La noi în țară, din septembrie anul trecut, clienții Lidl și Kaufland nu mai au posibilitatea de a-și încărca autovehiculele care funcționează cu energie electrică la stațiile din parcările magazinelor.

Totuși, marele retailer, Lidl, a luat o hotărâre drastică. În Franța,compania a început să construiască o rețea proprie de stații de încărcare low-cost, dar ultrarapide, informează newsweek.ro. Puterea de încărcarea la o astfel de stație este cuprinsă între 22 kW și 360 kW. În ultima luna a anului 2022, Lidl avea deja 12 stații de încărcare cu putere de 22 kW, 180 kW și 360 kW, fiind unele dintre cele mai performante „pompe” de încărcare electrică pentru autovehicule.

Cât costă să îți încarci mașina la Lidl

Nu multe mașini existente la momentul actual pe șoselele din Europa pot fi încărcate cu până la 360 kWh. Proprietarii unor astfel de mașini pot încărca bateriile mașinilor, până la 300 de kilometri de autonomie, în doar 10-20 de minute.

Prețul pe care Lidl l-a impus este unul deloc piperat, fiind consideratî stație de âncărcare low-cost. Costul diferă în funcție de puterea de încărcare.

  • pentru stațiile de 22 kW: 0,25 euro/ kWh;
  • penntru stațiile de 180 kW și 360 kW: 0,40 euro/ kWh.

În comparație, rețeaua de stații Ionity din Franța oferă un tarif de 0,79 euro/kWh pentru o încărcare la 350 kW, în timp ce Electra afișează un preț ceva mai atractiv, de 0,44 euro/kWh pentru un terminal care livrează 300 kW, relatează turbo.fr.

În prezent, cele două lanțuri de magazine numără aproximativ 1.300 de stații de încărcare. Explozia de pe piața mașinilor electrice poate fi observată și în urma utilizării acestui tip de stații, după cum a transmis Grupul Schwarz. În urmă cu trei ani, aproximativ 4 mașini își încărcau zilnic bateriile în parcările din Lidl și aproximativ 9 mașini în parcările din Kaufland. În 2021, aceste cifre s-au dublat.

Citește și: Ce fel de ouă se vând în magazinele Lidl? Mulți români nu știu acest detaliu surprinzător