Motivul pentru care niciodată nu trebuie să faci o rezervare online atunci când ai telefonul descărcat! Foarte puțină lume știe această „schemă” de furt

Tehnologia ne salvează de multe probleme și situații în viața de zi cu zi, însă ar putea exista și o parte întnuecată a acesteia. Cu toate că ar putea părea inofensivă, nu puține sunt cazurile în care ea este folosită împotriva noastră. Iată motivul pentru care ar fi indicat să nu faci rezervări sau cumpărături atunci când ai telefonul descărcat.

01 feb. 2023, 18:05
Motivul pentru care niciodată nu trebuie să faci o rezervare online atunci când ai telefonul descărcat! Foarte puțină lume știe această „schemă” de furt
De ce nu e bine să faci rezervări atunci când ai telefonul descărcat

De la prima oră a dimineții, până la ora la care punem capul pe pernă folosim aproape non stop tehnologia. Fie că vrbim de telefonul mobil, de laptop sau de alte gadeget-uri din casa noastră, tehnologia ne însoțește pe tot parcursul zilei. Aceasta este o unealtă de care ne folosim aproape la fiecare pas pentru a ne ușura viața. Totuși ar putea exista și o latură întunecată. Ce se întâmplă în momentul în care aceasta este împotriva noastră?

Citește și: Motivul pentru care nu trebuie să foloseşti telefonul mobil imediat după ce te trezeşti. Pot apărea consecinţe grave

Cu toate că există nenumărate norme și reguli care ar trebui să reglementeze, de exemplu, materialele care circulă pe social media, e se întâmplă atunci când giganții din tehnologie se folosesc de algoritmii din spatele tenologiei în defavoarea noastră?

Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, doctor în știința calculatoarelor, a pus în discuție un subiect foarte important într-un interbiu acordat pentru Contributors. Acesta a subliniat câteva astecte pe care mulți dintre noi nu le conștientizeză sau decid să le ignore. Firul roșu al discuției s-a referit la modul în care este folosit algoritmul pentru a ne face să dăm mai mulți bani din buzunar.

De ce nu e bine să faci rezervări atunci când ai telefonul descărcat

Acesta a explicat faptul că, de exemplu, algoritmii utilizați în aplicațiile pentru rezervări online pot fi setați să profite de anumite tipuri de comportament ale utilizatorilor. În cazul în care bateria telefonului de pe care accesezi site-ul este descărcată, algoritmul îți va arăta prețuri mai mari pentru acea rezervare decât dacă telefonul ar fi încărcat.

„La un moment dat, stând alături de soția mea, primesc un mesaj de la niște prieteni care spuneau: și noi ne îndreptăm spre Budapesta. Rezervă-ne te rog ceva în zona în care te afli și tu, ca să putem petrece seara împreună. Moment în care, automat, bucuros de binecuvântarea tehnologiei, deschid Booking de pe telefonul mobil și caut în zona în care ne aflam opțiuni de cazare. Șoc! Îmi dau seama că mă uit la niște prețuri mult mai mari decât mă așteptam. O întreb pe soția mea, atât de mult plătim? Acestea-s prețuri de Paris.

Atâta plătim noi cazare Budapesta? Ea foarte surprinsă,spune: nu, nu este un preț OK, cum de tu ai astfel de oferte? Zic uită-te, telefonul mi se descarcă. Hai, te rog, să intrăm la un Starbucks, astfel încât să putem continua căutarea. Intr-un Starbucks, bag telefonul la încărcat. Un telefon care era adevărat sub 20 % sau 15 %. Când îl pun la încărcat, toate prețurile scad la jumatate. Toate prețurile instant, vizibil, în momentul când eu am am alimentat telefonul, s-au înjumătățit. Au scăzut în continuare, erau încă peste ceea ce plătise soția mea, cea care făcuse rezervările, dar înjumătățite față de cu cinci minute înainte, când telefonul meu era în prag de a-și da duhul”, povestește profesorul Rughiniș .

Acesta a oferit și o explicație pentru acest fenomen. Rughiniș a subliniat că algoritmul poate detecta faptul că utilizatorul este mai grăbit, disperat să își facă o rezervare înainte ca telefonul să se descarce complet. Acest tip de exploatare poate fi foarte uneori insesizabilă, greu de detectat pentru utilizatorii obișnuiți.

„Cazarea noastră fusese făcută de soția mea și din punctul de vedere al Booking eram pentru prima oară în Budapesta. Așa că m-a considerat un turist neexperimentat, fără niște repere pentru aceste cazări și a exploatat acest fapt la maxim, ajungând la mai mult de trei ori prețul pe care soția mea l-a obținut făcând aceeași operație din confortul unui laptop a cărui baterie nu era în nivel critic.”, declară Razvan Rughiniș.

Așadar, algoritmii pot fi utilizați în mod „parșiv” pentru a profita de utilizatori prin colectarea și analizarea informațiilor personale. Este foarte important să fim conștienți de modul în care aceștia ne influențează deciziile și să luăm măsuri pentru a ne proteja informațiile personale.

Citește și: Semnele care îţi arată că telefonul tău este urmărit sau ascultat. Tasta care îţi spune adevărul