Motivul pentru care nu e bine să mănânci pepene rece, de la frigider. Experimentul făcut de specialiști

Motivul pentru care nu e bine să mănânci pepene rece. Pepenele este fructul-vedetă în sezonul cald, iar multă lume îl consumă direct de la frigider, pentru a se răcori. Doar că, un studiu publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry vine cu o informație surprinzătoare.

26 aug. 2023, 17:36
Motivul pentru care nu e bine să mănânci pepene rece, de la frigider. Experimentul făcut de specialiști
Motivul pentru care nu e bine să mănânci pepene rece

Motivul pentru care nu e bine să mănânci pepene rece, de la frigider. Dacă îți place să mănânci pepene pentru că te gândești la beneficiile numeroase pe care le are pentru sănătate, iată ce spun cercetătorii americani: nivelul de licopen și betacaroten – doi antioxidanți cu nenumărate efecte benefice – crește cu peste 40% dacă pepenele este ținut la temperatura camerei.

Citește și: Ce sunet are pepenele necopt. Greşeala pe care o faci în piaţă. Cum alegi un pepene verde copt, dulce şi fără calorii multe

Echipa de savanți a făcut următorul experiment: a ținut la temperatura camerei (aproximativ 20 de grade Celsius) diverse soiuri de pepene netăiat, fie pentru o noapte, fie pentru mai multe zile la rând. În paralel, au depozitat pepene și în frigider, la temperaturi cuprinse între 5 și 12 grade.

Ulterior, oamenii de știință au luat mostre din pepenii expuși diverselor temperaturi, pentru a examina culoarea, textura și nivelul de carotenoizi.

Motivul pentru care nu e bine să mănânci pepene rece, de la frigider

Astfel, s-a observat că pepenii ținuți la temperatura camerei aveau cu aproape 40% mai mulți carotenoizi decât cei depozitați la rece. Lucru care a putut fi constatat și cu ochiul liber, pentru că miezul pepenelui ținut la temperatura camerei avea o culoare mai intensă, de roșu închis, datorată conținutului mai mare de licopen.

De asemenea, s-a observat că pepenii care nu erau ținuți la frigider aveau coji mai subțiri, semn că procesul de coacere a continuat cât timp pepenii au fost lăsați la temperatura camerei.

Cercetătorii atenționează că aceste beneficii se aplică doar în cazul pepenelui întreg, care nu a fost tăiat. În cazul în care ai tăiat deja câteva felii de pepene, cel mai bine este să îl păstrezi la frigider pe cel rămas, altfel se va strica mult mai repede.