Motivul pentru care pregătirea cărnii pe grătar cu flacără directă trebuie evitată. Sfaturile oferite de un medic

Un cunoscut medic a vorbit, recent, despre motivele pentru care nu este bine să pregătim carnea pe grătar cu flacără directă.
Irina Dumitrescu
01 mai 2025, 11:41
Motivul pentru care pregătirea cărnii pe grătar cu flacără directă trebuie evitată. Sfaturile oferite de un medic

Un cunoscut medic a vorbit, recent, despre motivele pentru care nu este bine să pregătim carnea pe grătar cu flacără directă. Odată cu acest proces se eliberează anumiți compuși toxici. Asta, mai ales în cazul cărnii procesate în care există mici, cârnați sau alte preparate.

Potrivit Asist. Univ. Dr. Andra Balcangiu – Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, „Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic”.

Citește și: Rețetă originală pentru mici. Secretul folosit în urmă cu 100 de ani. Ingredientele adăugate la fiecare kilogram de carne

“În primul rând trebuie să spunem că un grătar din carne slabă, dacă este corect făcut, este o metodă sănătoasă de a ne lua un prânz, indiferent că vorbim de o zi de sărbătoare sau o zi din săptămână. Dar este foarte importantă modalitatea în care acest grătar este făcut.

Carnea nu trebuie făcută cu flacără directă, pentru că se poate accelera arderea cărnii. În momentul în care carnea se arde, se formează nişte compuşi chimici. Pentru că este 1 Mai, ne gândim în primul rând la cârnaţi, mici şi aşa mai departe. Aceste produse au în componenţa lor nitriţi pentru că este carne procesată. Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic, sunt substanţe toxice care pot duce în timp la apariţia unor tipuri de cancer. 

Nu avem carne pe grătar de tipul carne procesată, mici, avem carne macră dar care este supusă unei temperaturi crescute. În această situaţie putem să vorbim de posibilitatea apariţiei aminelor heterociclice. Aceste amine apar în momentul în care din carnea grasă, carne cu grăsime, se scurge grăsimea, aceasta se arde şi se transformă într-un fum. Fumul acesta ajunge pe carnea de pe grătar şi apoi este ingerat de oameni”, a spus aceasta pentru News.ro.

Cum trebuie făcută carnea pe grătar. Dezvăluirile făcute de medic

În același timp, medicul a spus că marinata în carnea de grătar este benefică, aceasta încetinind procesul de ardere a cărnii prin antioxidanţii conţinuţi de anumite ingrediente precum lămâile, pătrunjelul sau diferite ierburi. Însă, uleiul de măsline este de evitat în mâncarea pregătită la temperaturi ridicate.

„Chiar dacă vorbim despre carne macră sau carne cu puţină grăsime, putem spune că există un risc pentru sănătate dacă ardem carnea pe grătar. 

Putem folosi diferite marinate care să vină cu un plus de antioxidanţi, marinată cu lămâie, din diferite ierburi, putem să punem pătrunjel, cimbru pe carne. Dacă obişnuim să facem marinata cu ulei de măsline, şi aici este o discuţie pentru că uleiul de măsline nu ar trebui să fie folosit în preparate care ajung la temperaturi înalte. 

Şi în această situaţie uleiul de măsline poate să ducă la formarea unor compuşi toxici. Îl folosim în momentul în care sotăm sau la salate. La salate nu suportă un proces de preparare. 

Marinatele, ierburile pot influenţa acest proces de ardere a cărnii scăzând posibilitatea de ardere. Carnea trebuie întoarsă cât mai des pe grătar pentru a evita să se ardă”, a mai spus medicul.

Potrivit Andrei Balcangiu – Stroescu, indiferent de masa pe care o luăm, trebuie să fim atenți la nutrienți.

Trebuie să avem grijă indiferent de masa pe care o avem să formăm farfuria perfectă. Pe jumătate de farfurie punem legumele, non amidonoase, şi aici mă gândesc la roşii, castraveţi, dovlecei, la salata verde, la ceapă, tot ce găsim în perioada aceasta, pe un sfert de farfurie punem sursa de proteină, în această situaţie un grătar dar corect făcut, iar pe un sfert de farfurie punem carbohidraţi, amidonoase, şi aici putem să jonglăm între pâine integrală,orez integral, paste integrale şi de ce nu, cartof, dar nu prăjit, preparat în altă manieră. 

Sau cartofi la air fryer, dar şi aici este o întreagă discuţie legată de teflon. Acesta se găseşte de cele mai multe ori în aceste maşinării pentru gătit, el poate să reprezinte în timp o sursă de impactare a sănătăţii. Pentru că teflonul, dacă nu este integru, poate să ducă la degajarea unor substanţe, unor compuşi chimici pentru sănătate. De asemenea, când vorbim de produse în bucătărie pe bază de teflon, trebuie să avem grijă şi cum mânuim aceste produse. Folosim ustensile de lemn, de silicon, evităm zgârierea teflonului. 

Există bicarbonat în mici pentru că asta este reţeta românului. Contează foarte mult cantitatea, în momentul în care cantitatea de bicarbonat este crescută. Aici poate să apară o problemă reală pentru pacienţii cu hipertensiune, cu insuficienţă cardiacă, pentru că vine la pachet şi cu un surplus de sodiu, poate să fie modificat şi gustul.

Revenind la ceea ce am spus de arderea cărnii, o cantitate mai mare de bicarbonat în mici duce la accelerarea arderii cărnii, şi de aici derivă şi riscurile asupra sănătăţii. 

Activitatea fizică ar trebui susţinută în orice zi. Poate să adoptăm noi modalităţi de a face mişcare, să ne luăm biciclete, să începem un sport nou, orice activitate nouă se însoţeşte şi de o creştere a eliberării de dopamină, creştem starea de spirit”, a mai adăugat aceasta.

Citește și: Primele căpșuni românești au apărut la tarabe în piețe. Sunt mai scumpe decât un kilogram de carne

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Cod galben de caniculă emis de ANM pentru 26 de județe! Mercurul din termometre va urca până la 36 de grade
Bzi.ro
Andreea Esca și-a făcut talentul la ziua Loredanei Groza! A luat microfonul în mână și a făcut senzație
Fanatik.ro
Casa Albă, anunț important pentru România. Omul pe care Donald Trump vrea să-l trimită la București
Capital.ro
Șoferii care trebuie să schimbe permisul de conducere. UE a impus o nouă regulă. Termen final, 19 ianuarie 2026
Playsport.ro
Descoperirea care șochează despre telefonul lui Trump: nici patriotic, nici american nu este
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Se pregătește America să lovească instalația nucleară Fordo din Iran? Mișcările militare care sugerează o posibilă escaladare
wowbiz.ro
L-am găsit pe Irinel Columbeanu! Am aflat adevărul despre „dispariția” fostului afacerist. Ce se întâmplă, de fapt | EXCLUSIV
Spynews
Lino Golden și soția lui, Delia, s-au despărțit? Semnele care arată că cei doi foști concurenți de la Power Couple au probleme în relație
Spynews
De ce este considerat un erou pilotul avionului prăbușit în India. Cum ar fi reușit să evite cu prețul vieții o catastrofă
Evz.ro
Meta vine cu noutăți pentru WhatsApp. Ce se schimbă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur” a gimnasticii românești
kanald.ro
O familie de ucraineni a fost ucisă de o rachetă iraniană. Aceștia veniseră în țară pentru a-și trata fetița bolnavă de cancer
Cancan.ro
Unde a fost găsit Irinel Columbeanu, după ce a fost dat dispărut de către apropiați. De ce avea telefonul închis de zile bune
Capital.ro
S-a stins o figură emblematică ale sportului românesc. A evoluat în prima Ligă. Lasă în urmă o moștenire greu de egalat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Sandra Izbașa la 35 de ani. Campioana s-a retras de mai bine de un deceniu
stirilekanald.ro
Profesoară de 30 de ani, arestată după ce a sedus un elev de 15 ani! Ar fi întreținut relații intime cu minorul chiar în incinta școlii
Ce dezvaluie despre tine purtarea gentii pe diagonala? Siguranta sau independenta
MediaFlux
Decizie privind recalcularea pensiilor de către casele de pensii! Deputații au votat prelungirea până la 30 iunie 2026
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Limitele delicate ale consimțământului în societatea românească contemporană