Mucenici moldoveneşti. Cea mai simplă reţetă cu care vei obţine un preparat delicios

Pe 9 martie, creştinii îi sărbătoresc pe cei 40 de mucenici din Sevastia. În această zi, gospodinele merg la biserică şi dau de pomană pentru sufletul morţilor mucenici, un preparat specific acestei zile.

05 mart. 2021, 10:38
Mucenici moldoveneşti. Cea mai simplă reţetă cu care vei obţine un preparat delicios
Mucenici moldoveneşti

Delicioşii mucenici moldoveneşti se prepară dintr-un aluat asemănător celui de cozonac. Au o savoare deosebită şi nu trebuie să lipsească de pe masa în ziua de 9 martie, ziua în care îi prăznuim pe cei 40 de mucenici din Sevastia. Iată, în cele ce urmează, o reţetă simplă şi rapidă de mucenici moldoveneşti, pe care îţi recomandăm să o înceri şi tu dacă vrei să te bucuri de un preparat savuros.

Ingrediente pentru mucenici moldoveneşti

Pentru aluat, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de faină
  • 450 ml de lapte
  • 50g drojdie proaspătă
  • 3 ouă
  • 125 g zahăr
  • 75 g unt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 esenţa de vanilie
  • 250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom

Pentru sirop, ai nevoie de 200 g de miere şi 200 g nucă măcinată.

Citeste si Calendar ortodox martie 2021. Sărbători religioase în martie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Babe, Mucenici, Alexii, Buna Vestire

Mod de preparare

Pentru început, înmoaie drojdia în puţin lapte, apoi adaugă o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Amestecă bine compoziţia şi las-o la dospit 15 minute. După scurgerea timpului, adaugă peste ea făina, ouăle şi zahărul. Frământă aluatul, adăugând treptat laptele, până obţii un aluat omogen.

Adaugă, apoi, untul la temperatura camerei şi continuă să frămânţi. Când e gata aluatul, lasă-l la dospit aproximativ o oră sau până îşi dublează volumul.

Între timp, pregăteşte siropul: pune la fiert apa cu zahărul timp de câteva minute, apoi opreşte focul şi adaugă coaja rasă de lămâie şi esenţa de rom.

Când aluatul este gata, frământă-l puţin şi rupe din ele bucăţi pe care le vei suci în mâini astfel încât să rezulte nişte batonaşe din care vei forma opturi.

Pune mucenicii tava tapetată cu hârtie de copt şi mai lasă-i să crească 20 de minute. Unge-i cu ou şi bagă-i la cuptor, la foc mediu. Sunt gata atunci când capătă o culoare aurie.

Scoate-i de la cuptor şi lasă-i să se răcească, apoi toarnă siropul pe deasupra. Lasă-i circa 15 minute ca să absoarbă tot siropul, apoi unge-i cu miere de albine şi presară deasupra lor nucă măcinată.

Sursă: a1.ro