Mugur Isărescu, despre dublarea ratelor românilor: Nimeni nu a luat credite, în România, cu pistolul la tâmplă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit luni despre dublarea ratelor românilor care au luat credite imobiliare după creşterea ROBOR. Întrebat la ce să se aştepte românii care au datorii la bănci, Isărescu a dat un răspuns surprinzător: "Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă".

14 nov. 2022, 12:42
Mugur Isărescu, despre dublarea ratelor românilor: Nimeni nu a luat credite, în România, cu pistolul la tâmplă

Întrebat ce trebuie să facă românii care s-au trezit cu ratele dublate la creditele bancare în ultimul an, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că „nu există soluție generală decât dacă am fi sărit calul cu rata de politică monetară, dacă ne-am fi dus spre 11-14%”.

„În mod normal, fiecare trebuie să-și facă niște calcule. Nu există soluție generală decât dacă am fi sărit calul cu rata de politică monetară, dacă ne-am fi dus spre 11-14%. Fiecare să-și facă calculele cum crede de cuviință”, a spus Isărescu.

Citeşte şi: Guvernatorul BNR, atac fără precedent la Guvern. Isărescu avertizează că inflația va crește până la 16 la sută spre finalul anului

Pe de altă parte, Isărescu a afirmat că „mai e un lucru, pe care l-a comunicat Banca Națională a României” şi anume că „nu oricine poate să ia credit imobiliar”.

Citeşte şi: Indicele ROBOR continuă să scadă după ce Consiliul Concurenţei a anunţat controale la marile bănci din România

„Avem normele pe care le-am introdus, au fost discutate, s-a plâns, normele de creditare care nu lasă pe oricine să ia un credit. Se calculează și un factor de risc, majorarea dobânzii. Toate aceste forme există, sunt în vigoare și ele micșorează riscul ca cei care nu au putere financiară să ajungă în situația unor credite neperformante, ceea ce ar afecta și situația lor, și situația socială a țării, dar și situația sistemului bancar”, a amintit guvernatorul BNR.

Mai mult, guvrnatorul BNR le-a transmis românilor că „nimeni nu a luatcredit, în România, cu pistolul la tâmplă”.