Mugur Isărescu, despre prețurile la energie: ”Nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis un avertisment dur privind prețurile din energie. Șeful băncii centrale susține că nu este de glumă cu prețurile la energie pentru că majorările de tarife la gaze naturale și electricitate generează rapid efecte în lanț.

14 nov. 2022, 14:13
Mugur Isărescu, despre prețurile la energie: ”Nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis luni, un avertisment dur privind prețurile din energie. Șeful băncii centrale susține că nu este de glumit cu prețurile la energie pentru că majorările de tarife la gaze naturale și electricitate generează un efecte în lanț.

Citește și Mugur Isărescu, despre dublarea ratelor românilor: Nimeni nu a luat credite, în România, cu pistolul la tâmplă

„Mai multe efecte ale majorării prețurilor la energie, țiței asupra altor produse, m-am exprimat în fața dumneavoastră la începutul anului. Cu prețurile la energie nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri, sunt componenta cvasipermanentă în aproape toate costurile. Dacă ne uităm pe ultimele luni, inflația s-a plimbat între 14 și 16 la sută. Și creșterile lunare s-au plimbat între 1 și 1,3%, comparativ cu creșterea majoră din aprilie, s-a conturat un platou pe care îl vedem mai bine dacă refacem graficul. La așezarea inflației indicelui prețurilor de consum, o contribuție importantă a avut-o evoluția stabilă a componentei energie electrică și gaze și o influență dezinflaționistă a grupei combustibililor”, Mugur Isărescu, guvernator BNR.

Guvernatorul BNR, atac fără precedent la Guvern

Mugur Isărescu a acuzat luni, guvernanții că iau măsuri fiscale pentru a se pregăti de un an electoral, în condițiile în care Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului 2023.

Situația este destul de îngrijorătoare având în vedere faptul că în luna august, BNR estima o inflaţie de 13,9% pentru finalul acestui an şi de 7,5% pentru 2023. Mai mult, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului 2023, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate, transmit reprezentanții BNR.

Citește și Indicele ROBOR continuă să scadă după ce Consiliul Concurenţei a anunţat controale la marile bănci din România