Mugur Isărescu: Eximbank poate deveni bancă de dezvoltare

Înfiinţarea unei bănci de stat pentru dezvoltare în România ridică multe semne de întrebare legate de oameni, de istoricul în acest domeniu şi de necesitate, având în vedere că există Eximbank, al cărei statut ar putea fi regândit în acest sens, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

06 nov. 2014, 12:25
Mugur Isărescu: Eximbank poate deveni bancă de dezvoltare

Mugur Isărescu a răspuns, astfel, unei întrebări legate de declaraţiile unor miniştri cu privire la necesitatea înfiinţării unei bănci de dezvoltare care să crediteze economia reală, inclusiv IMM-urile.

Am, nu reţineri, dar câteva întrebări. Există Eximbank. S-a capitalizat cu bani de la Banca Naţională din reevaluarea rezervei de aur a BNR. (…) După 25 de ani se poate regândi statutul Eximbank, să se transforme în bancă de dezvoltare. Să faci acum o nouă bancă… Există o tendinţă în Uniunea Europeană de a se crea sisteme de stimulare a creditului. Dar trebuie să discutăm, să aprofundăm, nu am cum să răspund direct. Nu este o decizie pe care să o ia numai Banca Naţională. În principal, este o decizie a Guvernului. Dincolo de orice, ca să închid discuţia, este vorba de oameni. Să faci acum o nouă bancă de stat îţi trebuie soliditate. Imediat ne uităm în trecut şi încep discuţiile. Nu avem un trecut prea glorios aici„, a explicat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Mugur Isărescu, declaraţie ciudată despre scăderea investiţiilor: „Bătălia asta cu corupţia are rostul ei”