Mugur Isărescu, la al CINCILEA MANDAT ca guvernator BNR. LISTA noii conduceri a Băncii Centrale

Mugur Isărescu a fost avizat favorabil, luni, de Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru un nou mandat de guvernator al BNR. Florin Gerogescu rămâne prim-viceguvernator al BNR, iar cele două posturi de viceguvernatori vor fi ocupate de Liviu Voinea (PSD) şi Bogdan Olteanu (PNL). În cursul după-amiezii, plenul reunit al Parlamentului a validat candidaţii. Mandatul noii conduceri a BNR va începe în luna octombrie.

RomaniaTV.net
16 iun. 2014, 13:02
Mugur Isărescu, la al CINCILEA MANDAT ca guvernator BNR. LISTA noii conduceri a Băncii Centrale

UPDATE: Plenul reunit al Parlamentului a validat luni candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

Mugur Isărescu a fost validat în funcţia de guvernator, Florin Georgescu – prim-viceguvernator, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea – viceguvernatori. Membri în Consiliul de Administraţie au fost validaţi Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, Agnes Nagy şi Dinu Marin.

Consiliul de Administraţie al BNR este alcătuit din nouă membri numiţi de Parlament, pe o perioadă de 5 ani. Preşedintele Consiliului de Administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Mugur Isărescu a fost votat în unanimitate de deputaţii şi senatorii, prezenţi la audieri, pentru al cincilea mandat la şefia BNR.

Florin Georgescu, care rămâne pe postul de prim-viceguvernator al BNR, a fost şi el votat în unanimitate.

Comisiile reunite de Buget Finanţe Bănci i-au avizat şi pe Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea pentru funcţiile de viceguvernatori, în timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă.

În Consiliul de Administraţie al BNR, alcătuit din nouă membri, au fost avizaţi favorabil de comisiile reunite, ca membri neexecutivi, şi Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, fost prim-vicepreşedinte ASF, Agnes Nagy, din partea UDMR, şi Marin Dinu, PSD.

Isărescu: Reformele necesare adoptării euro sunt, deseori, dureroase politic şi social

Mandatul actual al Consiliului de Administraţie al BNR expiră în octombrie 2014.

Mugur Isărescu, care ocupă de 24 de ani poziţia de guvernator al BNR, a declarat în timpul audierilor că, la sfârşitul acestui mandat, poate spune că, „în Romania avem o situaţie bună din punct de vedere al stabilităţii preţurilor” şi „nu suntem în pericol de deflaţie”.

Mugur Isărescu, doctor în ştiinţe economice, este guvernator al Băncii Naţionale a României din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.

În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reînnoit de trei ori până în prezent, cu o durată de cinci ani, respectiv în decembrie 1998, noiembrie 2004 şi octombrie 2009.

Ponta reduce lista prezidenţiabililor de stânga: Oprescu sau eu. Isărescu şi Tăriceanu – variante închise