Mugur Isărescu: Reducerea rezervelor minime obligatorii la bănci ar trebui să deprecieze leul

Moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
08 ian. 2014, 16:53
Mugur Isărescu: Reducerea rezervelor minime obligatorii la bănci ar trebui să deprecieze leul

„În mod normal ar trebui să se ducă (rezervele minime obligatorii în lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple. Şi utilizarea excesivă a cuvântului depreciere, trebuie interpretată puţin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obişnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este în jur de 1%. Păi şi până în timpul etalonului aurului o astfel de mişcare era normală (…) Nu mai avem acest sistem şi este normal ca volatilităţiile să fie mult mai mari”, a spus Isărescu la conferinţa de prezentare a primelor decizii de politică monetară din 2014.

El a continuat mesajul din toamna anului trecut, când a anunţat că BNR va avea o politică mai laxă în privinţa cursului de schimb, în sensul că intervenţiile pe canalul direct sau prin piaţa monetară se vor face într-un interval de variaţie mult mai larg decât în trecut.

„Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic”, a completat Isărescu la conferinţa de miercuri.

Potrivit guvernatorului BNR, prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii vor fi eliberate către bănci circa 500 de milioane de euro şi 4 miliarde de lei.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.