Mugur Mihăescu a intrat pe piaţa de pizza delivery, dar trebuie să aducă muncitori din Bangladesh: „Zero forţă de muncă în România. Găseşti, dar vai steaua ei!”

Actorul şi antreprenorul Mugur Mihăescu, proprietarul a trei localuri din Centrul Vechi al Capitalei, a început o nouă afacere, o pizzerie axată exclusiv pe livrări, dar are o mare problemă, din ce în ce mai răspândită în piaţa serviciilor din România, şi anume lipsa forţei de muncă.

29 iun. 2022, 20:54
Mugur Mihăescu a intrat pe piaţa de pizza delivery, dar trebuie să aducă muncitori din Bangladesh: „Zero forţă de muncă în România. Găseşti, dar vai steaua ei!”

Pizzeria lui Mugur Mihăescu are până acum cinci puncte de livrare, dar doar unul dintre ele este operaţional, tocmai din cauză că antreprenorul, care este partener de afaceri cu fratele său, Liviu Mihăescu, nu a găsit lucrători cu care să poată asigura funcţionarea celorlalte patru puncte de lucru.

Problema lipsei forţei de muncă nu este una nouă, în 2020, chiar înainte de lockdownul cauzat de pandemia de Covid, Mugur Mihăescu aducând muncitori pentru barurile sale tocmai din Nepal. Acum, pentru a-şi putea acoperi necesarul tuturor celor cinci puncte de livrare de pizza, Mihăescu spune că ar avea nevoie de aproximativ 14 persoane, pe care speră să le poată aduce din Bangladesh.

„Zero forță de muncă în România. Găsești, dar vai steaua ei de forță de muncă! Pleacă, nu se fidelizeaza deloc. Noi importăm. Vrem acum să aducem 14 persoane din Bangladesh. Ne-am deschis un lanț de pizzerii și nu are cine să facă coca. Vai de steaua noastră. Dacă ne vin oamenii din Bangladesh, mai deschidem puncte de delivery. Deschidem câte putem”, spune omul de afaceri într-o discuție cu Profit.ro.

Mugur Mihăescu a deschis primul irish pub în centrul Vechi, St. Patrick, în anul 2009, iar acum deține alături de fratele său Liviu Mihăescu trei astfel de pub-uri: St. Patrick, Party Room și Killkeny, toate în Centrul Istoric, care cumulează 400 de locuri în interior și tot atâtea pe terase.

Citeşte şi: Vouchere sociale 2022. Sute de mii de români au primit deja cei 250 de lei promişi de stat. Ce trebuie să ştie cei care nu au primit încă banii

Guvernul a aprobat pentru acest an majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000.

Peste 10.000 de cereri de acordare a vizelor de angajare în scop de muncă au fost depuse în primele trei luni ale acestui an de cetățeni străini, proveniți în cea mai mare parte din țări asiatice. Autoritățile nu au mai făcut față numărului ridicat și nu puteau respecta termenele legale de emitere a vizelor, astfel că Guvernul a decis extinderea perioadei de solicitare a vizei de lungă ședere, pentru a nu expira actele depuse de solicitanți, permițând totodată ca documentele să fie depuse la orice reprezentanță teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări.

Din data de 9 martie, când au fost eliminate restricțiile Covid-19, angajatorii din HoReCa au scos la bătaie peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate. Acest lucru plasează industria ospitalității pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe eJobs în această perioadă, după Retail.

Citeşte şi: Spirits România: Majorarea accizei la băuturile spirtoase cu 20% ar afecta negativ industria, consumatorii dar și veniturile la bugetul de stat