Muhuleţ: BEC nu a primit nicio propunere de la MAE privind prelungirea programului de vot

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ, a declarat pentru AGERPRES că BEC nu a primit de la Ministerul Afacerilor Externe nicio propunere de prelungire a programului de vot la secţiile din străinătate.

16 nov. 2014, 16:28
Muhuleţ: BEC nu a primit nicio propunere de la MAE privind prelungirea programului de vot

„Nu am primit încă nimic, poate a trimis la Biroul electoral nr. 48”, a precizat Marian Muhuleţ, potrivit Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că a propus Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot în străinătate, dar această instituţie a respins propunerea.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că ACL solicită emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie prelungit programul de votare la secţiile din ţară şi din străinătate,folosind un precedent din 2012 de la referendum.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii din Diaspora au făcut cozi uriaşe la secţiile de votare. Alegătorii din Germania, Franţa, Londra, Belgia s-au aşezat la coadă la secţiile de votare încă de sâmbătă seară. Rândurile au început să se îngroaşe, duminică dimineaţă, şi la secţiile de votare din Chişinău, Torino, Verona, Viena, Berlin, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Stuttgart, Hamburg, Dublin, Oslo, Geneva. Românii care stau la coadă la Consulatul din Torino se plâng că sunt ţinuţi „ca la grădina zoologică”. Şi cei din Londra se plâng de „organizarea deplorabilă„. În Munchen, peste 4.000 de români protestează, nemulţumiţi de organizarea alegerilor. Există însă şi secţii de votare unde nu sunt cozi.
 

UPDATE 18:26 Aproximativ 3.750 de persoane au votat în Austria, până la ora locală 13,00, cifra fiind de trei ori mai mare faţă de cea de la primul tur de scrutin, la aceeaşi oră, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, circa 1.350 de persoane au votat la secţia organizată la Ambasada României de la Viena, aproximativ 1.400 la cea de la Institutul Cultural Român şi circa 1.000 la Graz.

UPDATE 17:26 La Secția de votare nr. 150 Londra Belgrave Square de la ICR, coada se întinde pe 4 străzi. Sunt aproximativ 4.000 de persoane la rând.

(w500) Londra Bel

UPDATE 17:09 Cozi uriaşe sunt în continuare la Bruxelles, Lyon, Luxemburg.

(w500) Luxemburg

(w500) Lyon

(w500) Bruxelles

UPDATE 16:59 Aproximativ 3.750 de persoane au votat în Austria, până la ora locală 13,00, cifra fiind de trei ori mai mare faţă de cea de la primul tur de scrutin, la aceeaşi oră, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, circa 1.350 de persoane au votat la secţia organizată la Ambasada României de la Viena, aproximativ 1.400 la cea de la Institutul Cultural Român şi circa 1.000 la Graz.

UPDATE 16:55 Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, aflat duminică la Londra, şi-a exprimat speranţa ca până la finalul zilei un număr cât mai mare de cetăţeni care votează în Marea Britanie să-şi poată exercita dreptul constituţional.

‘Votul decurge, în acest moment, în condiţii bune în majoritatea secţiilor din Marea Britanie. Sperăm că, până la finalul zilei, un număr cât mai mare de cetăţeni români să îşi poată exercita dreptul de vot. Tuturor cetăţenilor români cu drept de vot le adresăm rugămintea să aibă încredere că toţi cei care se află în serviciul MAE sunt pregătiţi şi doritori să asigure un proces electoral civilizat şi eficient”, a susţinut Stanoevici, într-un comunicat de presă.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Mai multe fotografii şi filmuleţe cu românii din diaspora, care stau la cozi în faţa secţiilor de votare, au apărut pe internet şi pe reţelele de socializare încă de sâmbătă seară. Nu la toate secţiile de votare din străinătate sunt însă cozi. 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. În Londra, sunt cozi kilometrice. Peste 12.000 de români stau la coadă, duminică după-amiază, la cele trei secţii de votare din Londra, oamenii aşteptând ore în şir şi fiind hotărâţi să nu plece, deşi nu sunt convinşi că vor ajunge să voteze, iar afară a început să plouă. Cozile la cele trei secţii de votare din Londra se întind pe câţiva kilometri, iar oamenii continuă să vină la vot. Mii de români stau la coadă şi în faţa secţiei de votare deschise la consulatul onorific din oraşul german Stuttgart, unde aşteaptă pe două rânduri care se întind pe câte un kilometru, unul fiind destinat celor care au venit cu copiii.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Un grup de zece români care lucrează în oraşul Stavanger din Norvegia au mers cu avionul, duminică, pentru a vota la Ambasada României de la Oslo, situată la o distanţă de peste 550 de kilometri, unde au stat la coadă două ore şi jumătate pentru a-şi exprima opţiunea electorală.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. La Londra,  la ora 15.00, în stradă aşteaptă să voteze sute de români. Mulţi dintre ei stau la rând de două sau chiar trei ore şi cred că abia peste o oră vor ajunge să pună ştampila pe buletinul de vot.

La Munchen, peste 4.000 de români protesteazănemulţumiţi de modul de organizare din partea Ministerului de Externe şi Guvernului şi cer demisia lui Ponta. Mulţi dintre cei care aşteaptă la coadă au venit de la distanţe de peste 300 de kilometri pentru a vota întrucât secţia de votare de la Munchen este singura din întreaga Bavarie.

Citeşte şi: FINALA Victor Ponta-Klaus Iohannis. Primii români au votat în DIASPORA

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Zeci de români aşteaptă la Oslo, Norvegia, să voteze. Alegătorii au venit în număr mai mare să voteze, faţă de primul scrutin. Oamenii spun că pentru a ajunge la urne trebuie să aştepte în jur de două ore, iar numărul celor care vin la Ambasada României din Oslo este în continuă creştere.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 TURUL II. Şi în Geneva, Elveţia, coada celor care vor să-şi exprime votul se întinde pe zeci de metri.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. În Bruxelles, Belgia coada alegătorilor adunaţi în faţa Reprezentanţei României pe lângă UE se întinde pe trei străzi. În jurul orei 11.40, oamenii care erau la coadă de la ora 7.15 încă nu au reuşit să voteze.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Sute de români din Bonn, Germania, s-au prezentat încă de duminică dimineaţa la secţiile de votare. Unul dintre românii de acolo spune că faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014, la al doilea scrutin au venit „de 10 ori mai mulţi oameni”.

Sunt aproape 2000 de oameni la coadă, iar coada are aproape 1 kilometru. Am îngheţat de frig. Oamenii au început deja să scandeze„, a declarat o româncă aflată la coadă în Bonn.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II UPDATE. Peste 4.000 de români protestează în Munchen, Germania, nemulţumiţi de organizarea alegerilor. „Peste 4.000 de oameni protestează la Consulatul României de la Munchen, întrucât sunt teribil de supăraţi şi nemulţumiţi de modul de organizare din partea Ministerului de Externe şi Guvernului şi cer demisia lui Ponta„, a declarat Mihai Rusu, membru al diasporei române din Germania.

El a spus că mulţi dintre cei care aşteaptă la coadă au venit de la distanţe de peste 300 de kilometri pentru a vota, întrucât secţia de votare de la Munchen este singura din întreaga Bavarie.

Până la ora locală 13.00 (14.00, ora României), din cei 4.000 de oameni care stau la coadă reuşiseră să voteze 1.355.

Mihai Rusu consideră că situaţia de la Munchen şi de la alte secţii din diaspora reprezintă „o gravă încălcare a dreptului de vot”.

Românii din Munchen, Germania, s-au aşezat la coadă în faţa secţiei de votare, încă de sâmbătă seară, pentru a putea vota în turul doi al alegerilor prezidenţiale 2014. Înarmaţi cu periuţele de dinţi, aceştia şi-au aşteaptat rândul pentru a-şi putea exercita dreptul de vot. „La Munchen oamenii au venit cu periuţa de dinţi la ei şi stau la coadă să voteze cum stăteau părinţii lor în comunism la carne, lapte şi pâine. FELICITĂRI OAMENI BUNI !!!„, este mesajul unui internaut.

 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. În faţa unei secţii de votare din Hamburg, Germania, zeci de români stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.

 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. În faţa unei secţii de votare din Viena, Austria, zeci de români stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.


ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. În faţa secţiilor de vot din Londra, Marea Britanie, sute de români stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.

 

În dreptul secţiei de de vot Londra 3, în Brent Civic Centre, coada formată de alegători a ajuns la un kilometru. Un tânăr român a filmat coada nesfârşită şi se plânge, pe Facebook, de „organizarea deplorabilă”.  „Dragi români, vă rugăm frumos, ieşiţi la vot acasă! Organizarea aici este deplorabilă! Şi-au bătut joc de noi…doar speranţe false…”, a scris acesta pe Facebook.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. În faţa unei secţii de votare din Dublin, Irlanda, zeci de români stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.


ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Şi românii din Saint-Gilles, Belgia, s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă seară, la secţia de votare de la Institutul Cultural Român.


ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. În faţa secţiilor de vot din Torino, Italia, mii de români stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Circa 5.000 de români aşteaptă să voteze în faţa Consulatului României de la Torino. Unii dintre votanţi au reclamat faptul că în secţia de votare se intră în grupuri de câte 50 de persoane, apoi porţile se închid porţile cu lanţuri.

La orele prânzului, la Consulatul român de la Torino au sosit mai mulţi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea. Unii votanţi au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi că trebuie să aştepte ore în şir pentru a putea vota.

Coada este foarte mare, se întinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni aşteaptă la codă să voteze. Forţele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care oamenii sunt revoltaţi de faptul că la fiecare jumătate de oră se permite intrarea a 40-50 de persoane în curtea instituţiei şi apoi porţile se închid cu lanţuri. Suntem ţinuţi ca la grădina zoologică,„, a declarat Adrian Chifu, consilier local la Verbania.

Cei care au venit la Consulat înainte de deschiderea urnelor au reuşit să voteze după două ore şi jumătate, dar acum timpul de aşteptare este mult mai mare, oamenii fiind nevoiţi să stea ore în şir la cozi.

 

Zeci de români din Asolo Treviso, Italia, stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.

 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. În faţa unei secţii de votare din Verona, Italia, sute de români stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.


ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. La Paris, unde sunt amenajate două secţii de votare, la deschiderea secţiilor sute de oameni erau deja la coadă. În faţa Ambasadei României din Paris au fost depuse flori şi lumânări, cu mesajul „Constituţia, odihnească-se în pace„. Un observator de la secţia de votare organizată la ambasada României la Paris a estimat că vor vota cu 600 de persoane mai mult decât au votat în primul tur.”Mii de persoane nu vor putea vota”, a spus observatorul.

 

La circa cinci ore de la deschiderea secţiilor de vot din Paris, mii de români au blocat străzile din centrul oraşului. Cozile formate de alegători se întind pe câţiva kilometri.

 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Sute de români s-au prezentat la cele patru secţii de votare din Chişinău (două la Consulat şi câte una la Ambasadă şi la ICR) încă de la ora 5.00 dimineaţa, cu două ore înainte de deschiderea urnelor, la ora locală 7.00 (aceeaşi cu ora României). Românii din Republica Moldova au la dispoziţie 21 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Români stabiliţi în Suedia, la Goteborg, au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

În capitala Danemarca, unde numărul cabinelor de vot a fost mărit de la două, câte au fost în primul tur, la opt, duminică. La primele ore ale dimineţii, spun românii de acolo, votul s-a desfăşurat normal, însă, în jurul prânzului, numărul celor care au venit să-şi exercite dreptul de a alege a crescut, fiecare dintre aceştia aşteptând, în medie, o oră pentru a ajunge la urne. 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Un număr impresionant de români s-au mobilizat la sectia de votare din Stuttgart, Germania. „La Stuttgart coada e cel putin dubla fata de primul tur. Data trecuta am asteptat 6 ore pana sa pot vota„, scrie pe contul sau de Facebook unul dintre romanii aflati la coada la vot.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii au făcut cozi şi în faţa secţiilor de votare din Coslada, Castellon, Valencia şi Alcala de Henares din Spania.

La sectia de votare din Coslada, Spania, la primul tur al alegerilor sustinatori ai candidatului PSD-PC-UNPR la prezidentiale le-au oferit unor alegatori cate un tricou rosu fara insemne electorale, precum si o bere, un suc si o cafea la un bar, pentru a vota pentru Victor Ponta.

În primul tur al alegerilor prezidentiale 2014, mii de români din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul de vot. Din cauza numărului mic de secţii de votare, precum şi a personalului redus din comisiile electorale, la primul scrutin, de pe 2 noiembrie, s-au format cozi imense în faţa secţiilor găzduite de reprezentantele diplomatice ale României.

CITEŞTE ŞI: KLAUS IOHANNIS, mesaj pe Facebook cu o zi înainte de vot

VEZI ŞI: VICTOR PONTA: Vă mulţumesc pentru sprijin! Haideţi cu toţii la vot pentru o Românie unită şi puternică!

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI.  Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate si pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.

VEZI Unde sunt secţiile de votare din străinătate unde POŢI VOTA

Aceştia pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.

Ei isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

După evenimentele din primul tur, când mulţi dintre alegători nu au putut vota, BEC şi MAE au decis să pună la dispozitia cetatenilor romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin formularul declaratiei pe proprie raspundere, acesta putând fi descărcat de pe site-urile celor două instituţii – www.bec2014.ro şi www.mae.ro.

DESCARCĂ FORMULARUL DE AICI 

Astfel, formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Pentru a evita totodată cozile si aglomerarile care s-au produs in turul I de scrutin, MAE recomanda alegatorilor sa se prezinte la urne cat mai devreme posibil, avand in vedere ca urnele sunt deschise in intervalul orar 7.00-21.00, duminica, 16 noiembrie.

De asemenea, MAE a decis ca numărul de membri ai secţiilor de votare, de cabine de vot şi de ştampile să fie suplimentat până la numărul maxim admis, anume şapte. Biroul Electoral pentru Străinătate a precizat, vineri, că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare (21:00), pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.

CITEŞTE ŞI ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Unde şi cum votezi. EXIT-POLL-URI şi REZULTATE. Votul în DIASPORA

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL 2. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a alege preşedintele ţării. Secţiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00, când vor fi difuzate primele cifre ale EXIT-POLL-urilor. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota pe liste suplimentare la orice secţie de votare. Pentru românii din străinătate au fost luat unele măsuri pentru a fi evitată aglomeraţia de la secţiile de votare.

În Noua Zeelandă, la Auckland, în primul tur, Iohannis a fost preferat de 66 de români, în timp ce pentru Victor Ponta doar 7 voturi au fost exprimate.

EXIT-POLL TURUL 2. EXIT-POLL TURUL 2. Potrivit ultimului SONDAJ CSCI,  54% dintre cei chestionați au răspuns că duminică vor pune ştampila pe Victor Ponta, în vreme ce 46% îl preferă pe Klaus Iohannis.

EXIT-POLL TURUL 2. Sondajul CSCI a fost realizat în perioada 11-12 noiembrie, pe un eşantion de 1.500 persoane, prin interviuri. (eroarea tolerată este de +/-2,5%)

EXIT-POLL TURUL 2. După prima confruntare electorală din 2 noiembrie, în cursa pentru Cotroceni au rămas doi candidaţi din cei 14 înscrişi în competiţia prezidenţială – candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, şi cel al Alianţei Creştin – Liberale (ACL), Klaus Iohannis.

Victor Ponta a obţinut 40,44% (3.836.093 voturi) în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar Klaus Iohannis a obţinut 30,37% (2.881.406 voturi).

EXIT-POLL TURUL 2. În cel de-al doilea tur, pe 16 noiembrie, sunt aşteptate la vot 18.281.625 de persoane. Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

În cel de-al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea preşedintelui României.