Munceşti pe 24 ianuarie? Iată ce ar trebui să ştiţi tu şi angajatorii tăi

24 ianuarie este prima zi liberă din 2020. Legea spune că angajaţii care muncesc vineri, 24 ianuarie, trebuie să primească o serie de beneficii suplimentare. Mai mult, aceste beneficii trebuie primite în următoarele 30 de zile.

RomaniaTV.net
23 ian. 2020, 20:31
Munceşti pe 24 ianuarie? Iată ce ar trebui să ştiţi tu şi angajatorii tăi

Ziua de 24 ianuarie este declarată zi liberă din anul 2016, pentru sărbătorirea Unirii Principatelor Române. În acest an bucuria este cu atât mai mare cu cât 24 ianuarie pică într-o zi de vineri, prin urmare urmează un weekend prelungit, iar salariații vor avea parte de o zi liberă în plus.

Conform Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Anul acesta salariații au parte de 15 zile libere legale, dintre care 11 pică în timpul săptămânii.

Bine de ştiut! Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

În 24 ianuarie se sărbătorește unirea Moldovei cu Țara Românească, eveniment ce a avut loc în anul 1859 și care este cunoscut și sub denumirea de “Mica Unire”. Astfel, în această zi, salariații din România primesc liber de la angajator, iar cei care lucrează au dreptul la compensații.

Citeşte şi: Prima MINIVACANŢĂ din 2020. Românii au trei zile libere