Muncitori sezonieri români, umiliți pe plantaţiile din Germania. Autorităţile române trimit o aeronavă pentru a-i aduce în ţară

Aproximativ 250 de muncitori români plecaţi să culeagă sparanghel la Bonn, în Germania, protestează din weekend, n faţa consulatului român. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că reprezentanții fermei nu asigură condițiile impuse în perioada pandemiei de coronavirus, informează Antena 3.

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 19:16
Muncitori sezonieri români, umiliți pe plantaţiile din Germania. Autorităţile române trimit o aeronavă pentru a-i aduce în ţară

Românii se plâng de faptul că stau în containere şi că, frecvent, primesc mâncare expirată. Cât despre bani pentru care au muncit, fie nu i-au primit, fie au primit mai puţini decât se înţeleseseră cu angajatorii. Aceştia au fost dați afară de la ferma care a intrat în insolvență. Muncitorii au spus că au muncit și o lună de zile pentru 300 de euro și au cerut autorităților române să-i ajute să se întoarcă în țară.

Au venit la muncă, ne-au adus aici. Prima zi cum ne-a adus aici a început să urle. Noi am vrut să stăm de vorbă cu ea să îi spunem că știm că pe contract scrie 9,30 euro, 7 euro e chiria. Dar voiam să știm cu cât rămânem în mână, ce lucrăm, cum, dar nu a vrut să stea de vorbă cu noi. A doua zi nu ne-a adus de mâncare. Ne-a spus că stăm în carantină, ne-a dus acolo, că stăm în carantină. Am stat până la ora 1, am sunat să ni se aducă o sticlă de apă. Nu avem nimic. Am stat nemâncați o zi întreagă”, a povestit Paul, muncitor în Germania, pentru sursa citată.

Citeşte şi Industria alimentară din Europa are probleme uriaşe! 150.000 de tone de brânză fină din Franta aruncate, cartofi distruşi cu buldozerul

Băieții abia acum au ajuns, marți seara, cu un avion special care i-a dus în Germania. Au un contract de terminat pe o perioadă de 5 luni și ei nu înțeleg cum după o zi pur și simplu să meargă după ei și să îi dea afară. O zi întreagă, de când au ajuns acolo n-au primit nimic de băut și de mâncat”, a povestit Aneta Truan, reprezentantul sindicatului Faire Mobilitat.

Poliția nu a luat nicio măsură în acest caz. 

Guvernul trimite un avion, în Germania, pentru a-i repatria pe muncitorii sezonieri

Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, a declarat că autorităţilor române le este cunoscută situaţia muncitorilor sezonieri care protestează la Bonn şi că vor trimite un avion să-i aducă în ţară. 

E o situație pe care o cunoaștem. Acest grup a avut un dialog cu reprezentanții consulatului. A fost facilitată o conversație telefonică cu ministrul Muncii. E vorba de 250 de români care lucrau într-o fermă. Această fermă a intrat în insolvență, deci este o situație excepțională. Aproape jumătate vor să rămână acolo, iar pentru aceștia se vor găsi locuri de muncă alternative. Apoi, se fac demersuri pentru un zbor charter pentru cei care vor să întoarcă în România. Acum ferma este condusă de un judecător sindic care ne-a transmis că principala prioritate va fi plata drepturilor salariale„, a spus Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE.