Muncitorii români, aşteptaţi cu braţele deschise de un stat european. Vezi despre ce ţară este vorba

O companie din cinci caută în străinătate forţa de muncă talentată pe care nu o găseşte la ea acasă, iar muncitorii români sunt foarte apreciaţi.

RomaniaTV.net
06 dec. 2011, 16:04
Muncitorii români, aşteptaţi cu braţele deschise de un stat european. Vezi despre ce ţară este vorba

În Belgia, Michel Direickx, director de resurse umane la Dalkia, firmă care foloseşte de mai multă vreme muncitori polonezi, se uită acum către România, scrie Trends.be.

Motivele: „Companiile germane au atras deja cei mai buni oameni, polonezii sunt acum din ce în ce mai puţin dispuşi să plece din ţară, şi foarte puţini ştiu limba franceză. De aceea ne-am orientat spre România” spune oficialul Dalkia, cunoscuta firmă care are concesionat serviciul de furnizare a energiei termice din Ploieşti, unde gigacaloria are printre cele mai mici preţuri din ţară, scrie MONEY.RO.

„În România, specialiştii sunt în general foarte bine pregătiţi şi este mai uşor pentru ei să depăşeasă barierele de limbă. Acum, avem doar 10 tehnicieni români printre cei 1.500 de angajaţi, dar recrutarea de personal din străinătate se va amplifica” spune Direickx.

Se pare că Dalkia nu este un caz izolat. „Din cauza penuriei de forţă de muncă, în ciuda crizei, 21% din angajatorii belgieni sunt obligaţi să caute anumiţi specialişti în afara graniţelor Belgiei”, spun reprezentanţii companiei globale de HR Manpower.

Grupul a desfăşurat recent o anchetă la nivel global referitoare la migrarea talentelor printre 25.000 de angajaţi, dintre care 329 în Belgia, scrie MONEY.RO.

Angajatorii belgieni au spus că, pentru a recruta forţă de muncă, se îndreaptă spre România (12%), Franţa (11%), Polonia (10%) şi Maroc (10%). Cei mai căutaţi sunt muncitorii calificaţi, specialiştii IT, inginerii,personalul medical şi cel din zona administraţiei care trebuie să folosească mai multe limbi străine.