Murăturile de casă au ajuns să fie la fel de scumpe ca cele din comerț. Cât te costă să pregătești provizii pentru iarnă

Este perioada în care se pregătesc murăturile pentru iarnă, însă anul acesta românii vor scoate din portofel mai mult, din cauza scumpirilor din ultimul timp.

25 nov. 2022, 12:58
Murăturile de casă au ajuns să fie la fel de scumpe ca cele din comerț. Cât te costă să pregătești provizii pentru iarnă

Anul acesta producția autohtonă este destul de bogată, ceea ce înseamnă că legumele și fructele ar trebui să fie mai ieftine, însă prețul acestora este în continuă creștere. Asta înseamnă că murăturile și alte conserve făcute în casă vor ajunge să coste la fel de mult ca cele din comerț.

Un borcan de pastă de  tomate care în prezent costă în jur de 17 lei în magazine ar putea ajunge la același preț de producție. Cei ce vor să pregătească conserve pentru la iarnă  vor scoate din buzunare aproximativ 200 de lei pentru câte 10 kilograme de castraveți, gogonele, gogoșari, conopidă sau morcovi.

Un kilogram de gogonele costă șase lei, iar unul de castraveți șapte lei. Varza este cea mai ieftină, un kilogram ajungând la 2,5 lei.

Cei ce vor să pună la murat și varză, pentru un butoi de 30 de kilograme , trebuie să mai plătească cel puțin 60 de lei. Și pentru că murăturile au nevoie de condimente pentru savoare, românii trebuie să știe că prețul piperului, frunzelor de dafin și al boabelor de muștar s-a majorat cu pete 10%.

Citește și: MURATURILE ASORTATE: Care e ingredientul secret folosit de Prinţesa Polonic în cele mai delicioase murături din 2022

Războiul din Ucraina afectează și el acest proces, majoritatea borcanelor și sticlelor fiind fabricate aici, prețurile acestora majorându-se exponențial.

Românii care pun fructe la murat au și ei de suferit. Anul trecut, un kilogram de pepeni pentru murat  costa trei lei, acum prețul s-a dublat și a ajuns la șase lei.

În Constanța, prețurile din piețe au cresut semificativ, dar asta nu le-a oprit pe gospodine să facă cumpărături.

În piaţa din zona Abator, preţurile produselor variază, cei mai scumpi sunt ardeii kapia, dar totuşi un kilogram nu depăşeşte 6 lei, iar cea mai ieftină este ţelina, în jur de 2 lei. De asemenea, un kilogram de varză albă costă 1 leu, iar cea roşie -3 lei. Castraveţii sunt vânduţi cu 4,5 lei kilogramul, roşiile cu 4,5 lei; ardei gras – 5 lei; ardei kapia – 5,5 lei pe kg; gogoşari -5 lei; fasole fideluţă – 3,5 lei; morcovi – 2,5 lei; praz – 3 lei; conopidă – 4 lei; ţelină -2,5, lei; salată -2,5 lei; sfeclă roşie -3,5 lei; hrean -10 lei kilogramul.

În ceea ce privește fructele, un kilogram de gutui costă 4 lei, strugurii pentru compot 5,5 lei, iar prețurile nu se negociază decât dacă se cumpără cantități mai mari.

Citește și: Cum să păstrezi murăturile tari şi fără mucegai. Trucurile folosite de gospodine