Mutarea banilor de pensie privată de la Pilonul II la Pilonul I este posibilă începând de astăzi

Cei care nu mai vor să contribuie deloc cu procentul din contribuția la pensii de 3,75% la Pilonul II de pensii pot face de acum cereri pentru ca acest procent să se ducă tot la stat, adică la Pilonul I. Modelul de cerere ce va trebui depus la fondurile de pensii este cuprins într-un act normativ al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) recent oficializat.

13 mart. 2019, 08:28
Mutarea banilor de pensie privată de la Pilonul II la Pilonul I este posibilă începând de astăzi

Modalitatea prin care se poate cere încetarea plății CAS-ului (unei părți din contribuție) la Pilonul II este cuprinsă în Norma ASF nr. 4/2019 pentru modificarea și completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat, publicat azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 193.

Citeşte şi Kelemen Hunor, despre OUG 114: Este un fel de ghiveci, de zacuscă acolo. Dacă vrei să omori Pilonul II, trebuie să o spui direct

Încă de la finele anului trecut, de când cu OUG nr. 114/2018, s-a modificat legislația pensiilor private astfel încât să se dea posibilitatea contribuabililor să nu mai contribuie deloc la acest pilon de pensii și să contribuie numai la Pilonul I, adică la stat. Doar că nu s-a putut face nicio cerere în acest sens, în lipsa unei proceduri.

„O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată”, scrie, mai exact în Legea nr. 411/2004, modificată prin ordonanță la finele lui decembrie 2018.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro.