Muzeul Grigore Antipa, aeroportul Henri Coandă şi Tribunalul Bucureşti vor fi dotate cu defibrilatoare

Alte cinci defibrilatoare externe automate vor fi montate până la sfârşitul anului în locuri publice din Bucureşti prin intermediul celei de-a doua etape a proiectului "Energie pentru viaţă", derulat de Asociaţia Română de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (ARISU).
Iulian Tudor
19 sept. 2013, 11:27
Muzeul Grigore Antipa, aeroportul Henri Coandă şi Tribunalul Bucureşti vor fi dotate cu defibrilatoare

Două defibrilatoare vor fi amplasate la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” şi câte unul la Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti, informează Agerpres. Locul de amplasare al celui de-al cincilea va fi anunţat ulterior.

Pe 1 octombrie 2012, ARISU a montat primele cinci astfel de aparate în cele mai circulate staţii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piaţa Victoriei.

România a devenit astfel singura ţară din Europa de Est ce beneficiază de un sistem conectat la Serviciul de Urgenţă 112. Valoarea totală a proiectului în urma căruia bucureştenii vor beneficia de cele zece defibrilatoare externe depăşeşte 70.000 de euro.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat joi, cu prilejul lansării celei de-a doua etape a proiectului, că fiecare minut de întârziere în intervenţia asupra unui persoane care a suferit un atac de acord scade cu zece la sută şansa sa de supravieţuire.

El a mai explicat că, în cazul în care o persoană este defibrilată în primele două minute de la atacul de cord, şansa de supravieţuire este de peste 80%.

Potrivit acestuia, pompierii bucureşteni beneficiază şi ei de mai multă vreme de defibrilatoare şi astfel pot interveni înainte să ajungă echipa medicală.

Arafat a precizat că cele zece defibrilatoare montate de ARISU nu permit salvatorului să greşească. Aparatul analizează ritmul cardiac al persoanei care a suferit un atac de cord şi stabileşte când bolnavul poate fi şocat.

Secretarul de stat a subliniat faptul că astfel de aparate ar trebui să se găsească în locuri aglomerate, cum ar fi gările, chiar şi în magazine, trenuri şi avioane de capacitate mare.

„Aparatele cresc şansa de supravieţuire. Sper să se preia ideea şi să vedem astfel de aparate în mai multe locuri aglomerate. Chiar dacă aparatul este acolo, primul lucru care trebuie făcut este să se apeleze Serviciul 112”, a atras atenţia Arafat.

Potrivit secretarului de stat, un astfel de defibrilator costă de la 1.000 până la 2.000 de euro şi este cu mult mai ieftin decât unul de pe ambulanţă, care costă între 15.000 şi 20.000 de euro.

Şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, consideră că iniţiativa este una lăudabilă şi vine în sprijinul serviciului de urgenţă. „Este o verigă importantă în lanţul supravieţuirii”, a spus Grasu.

Preşedintele ARIS, Nicolae Stavre, a afirmat că, în cadrul acestei etape a proiectului, 700 de angajaţi ai instituţiilor unde vor fi montate aceste defibrilatoare vor fi instruiţi cum să le folosească. El a precizat că astfel de cursuri vor avea loc în şcoli şi licee.

Prezent la lansarea etapei a II-a a proiectului ‘Energie pentru viaţă’, fostul premier Mihai Răzvan-Ungureanu a spus că fiecare secundă este importantă în momentul unui atac de cord şi a felicitat voluntarii ARIS pentru aportul pe care îl aduc.

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional Român de Resuscitare, Valentin Georgescu, a subliniat necesitatea extinderii unor astfel de iniţiative, astfel încât defibrilatoare externe automate să existe în viitor la fiecare colţ de stradă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Gata! Avem rezultatele Exit Poll ora 23.00 CURS, AVANGARDE și ARA, sondaj INSCOP. Top voturi candidați în lupta pentru Cotroceni
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce