Muzeul Naţional de Artă nu-şi mai permite să plătescă asigurarea pentru sculptura Cuminţenia Pământului

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarelor "Cuminţeniei Pământului", a declarat că, în februarie 2018, s-a solicitat MCIN să precizeze dacă va reevalua opera de artă sau va plăti suma de 11 milioane de euro convenită în 2016, dar, până în prezent, nu s-a primit niciun răspuns.

RomaniaTV.net
14 iun. 2018, 12:22
Muzeul Naţional de Artă nu-şi mai permite să plătescă asigurarea pentru sculptura Cuminţenia Pământului

Sculptura Cuminţenia Pământului, de Constantin Brâncuşi, nu mai este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, proprietarele acesteia – Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu – refuzând prelungirea contractului de comodat încheiat până la data de 3 iunie, au declarat, miercuri, surse din instituţia muzeală pentru Mediafax.

Avocatul Bogdan Grabowski a confirmat informaţia.

Întrebat de MEDIAFAX care este motivul pentru care nu se mai doreşte expunerea sculpturii la MNAR, avocatul a declarat: „Pentru că Muzeul Naţional de Artă ne-a informat că bugetul pentru suportarea asigurării lunare este de aproximativ 90% din bugetul aprobat de către Ministerul Culturii pentru plata asigurării operelor închiriate sau pe care le deţin de la persoane. Asigurarea pentru «Cuminţenia Pământului» ar fi reprezentat cam 90% din bugetul lunar pe care îl are muzeul pentru suportarea unor astfel de asigurări”.

Asigurarea lunară a sculpturii lui Brâncuşi se ridica la 9.000 de lei.