Nadia Comăneci, interviu inedit pentru „Le Monde”: detalii despre fuga din România comunistă

Nadia Comăneci a făcut mărturii pentru publicaţia franceză Le Monde despre cariera ei, despre fuga din România şi despre legăturile pe care nu le-a rupt niciodată cu ţara ei.

04 oct. 2017, 06:55
Nadia Comăneci, interviu inedit pentru „Le Monde”: detalii despre fuga din România comunistă

Nadia mărturiseşte că nu a realizat pe moment ce însemnătate au avut performanţele sale de la Montreal, fiind şocată de primirea avută apoi la Bucureşti, unde a fost aşteptată de zece mii de oameni.

„A fost un adevărat şoc. Pentru mine, performanţele fuseseră banale, am reprodus ceea ce deja făcusem de zeci de ori. Astăzi îmi dau seama că trebuie să fi fost ceva colosal dacă lumea încă îşi mai aminteşte. Chiar dacă eu cred că nu ar fi existat o asemenea rezonanţă dacă tabela electronică ar fi afişat corect nota 10”, a spus Nadia Comăneci pentru Le Monde.

Nadia Comăneci a subliniat faptul că nu consideră că a fost folosită de regimul comunist în scopuri propagandistice.

„Eu am fibră naţionalistă. Trăiesc în SUA de la 25 de ani, dar sunt româncă şi mă simt mereu româncă. Nu am considerat niciodată că am fost folosită ca un instrument de propagandă, nu eram decât un copil. Nu, (n.r. – nici acum privind în urmă) nu văd lucrurile aşa. Singurul lucru pe care nu l-am apreciat a fost când mi s-a intezis să părăsesc ţara. Am considerat că este injust, pentru că mulţi oameni erau liberi să călătorească. Probabil se gândeau că o să-l imit pe Bela (n.r. – Karoly). Când un apropiat a venit în camera mea şi mi-a spus am răspuns . Unde să fi rămas?”, a spus multipla campioană.

Nadia Comăneci consideră că viaţa ei ar fi fost banală dacă nu ar fi urmat cariera de gimnastă. Nadia este prezentă în aceste zile la Montreal, în calitate de ambasador al Campionatelor Mondiale de gimnastică, urmând a înmâna medaliile de aur la individual-compus feminin.

Citeşte şi Nadia Comăneci rupe tăcerea şi povesteşte despre relaţiile ei controversate: „Am avut şi eu iubirile tinereţii…”