Nae Caranfil a răbufnit pe scena TIFF, după ce a primit Premiul de Excelență: „Mă simt mizerabil, un regizor mediocru de nota 5.86”

Nae Caranfil a răbufnit pe scena TIFF, după ce a primit Premiul de Excelență. Regizorul a anunțat recent că Centrul Național al Cinematografiei (CNC) i-a respins recent cererea de finanțare pentru noul său proiect, obţinând 5.86 de puncte din 20.

03 aug. 2021, 11:58
Nae Caranfil a răbufnit pe scena TIFF, după ce a primit Premiul de Excelență: „Mă simt mizerabil, un regizor mediocru de nota 5.86”
Nae Caranfil a răbufnit pe scena TIFF

Nae Caranfil a răbufnit pe scena TIFF. După ce a urcat pe scenă pentru a-şi primi Premiul de Excelenţă, regizorul a profitat de discursul său şi a criticat modul în care sunt acordate finanțările de către CNC. De asemenea, a criticat marile festivaluri de film, pe care le-a comparat cu niște „cluburi de noapte”, moment în care a primit aplauze.

Citeşte şi: Regizorul Cristi Puiu, după discursul de la TIFF: „Dictatura este un lucru mult mai periculos decât pandemia”

Nae Caranfil a răbufnit pe scena TIFF

Mă simt excelent primind premii de excelență. Mă simt mizerabil privind punctajul 5.86 ca regizor. Fac o medie între cele două stări. Mă simt mediocru.

Stau să mă gândesc ce semnifică termenul „excelență’. Cu „Excelență’ te adresezi unui ambasador, dar și unui frate mason. Există peste tot în lume calificative care pornesc de la nesatisfăcător și urcă la satisfăcător, bine, foarte bine și, într-un final apoteotic, excelent. Excelent ar trebui să însemne, deci, în mod logic, nota 10.

Când eram școlar, imitam semnătura lui taică-miu pe carnetul de note, împiedicându-l astfel să vadă ce rezultate îndoielnice aveam la învățătură. Într-o zi, diriginta, verificând carnetele, s-a prins de triș și a tras alarma în familia mea. Pedeapsa a fost drastică – două săptămâni fără mers la cinema, dar și o înțelegere. Primeam permisiunea să semnez în locul lui taică-miu, dar numai pentru nota 10.

Dar am să vă dau o veste tristă. Chiar și cu acest premiu în brațe, eu nu sunt un regizor de nota 10. Sunt un regizor de nota 5,86. Da, 5,86 – aceasta este punctajul care mi s-a acordat conform unui algoritm savant, construit de către juriul concursului de proiecte cinematografice derulat de Centrul Național al Cinematografiei din România.

5,86 este punctajul meu actual, ca regizor, și nu dintr-un maxim de 10, ci dintr-un maxim de 20. În urma acestui punctaj rușinos, finanțarea proiectului meu a fost respinsă.

Aceasta veste tragică mi-a parvenit acum 3 zile, când îmi călcam cămașa cu care trebuia să urc pe scenă în această seară. Cărămizile acestor punctaje de regizor sunt reprezentate în principal de festivaluri internaționale – participări și premii„, a declarat Nae Caranfil, la TIFF.