NASA a amânat din nou lansarea mega-rachetei SLS către Lună

NASA amână, pentru a treia oară, lansarea mega-rachetei către Lună, scrie AFP. Zborul de testare va avea loc nu mai devreme de 27 septembrie. Obiectivul principal este de a testa scutul său termic, cel mai mare construit vreodată.

13 sept. 2022, 12:26
NASA a amânat din nou lansarea mega-rachetei SLS către Lună

Acest zbor de testare al misiunii Artemis 1, fără echipaj la bord, are ca scop verificarea rachetei SLS (pentru Space Launch System) şi a capsulei Orion din vârful său în condiţii reale, unde urmează să stea astronauţii la zborurile viitoare.

Pentru a obţine undă verde, echipele NASA trebuie să finalizeze cu succes un test de reumplere a rezervorului cu combustibil şi să obţină o derogare specială cu scopul de a evita o re-testare a bateriilor pe un sistem de distrugere de urgenţă. Dacă agenţia nu primeşte această derogare, racheta va trebui să se întoarcă în clădirea de asamblare, ceea ce ar reprograma calendarul cu câteva săptămâni.

NASA a amânat din nou lansarea mega-rachetei SLS către Lună

Lansarea rachetei era programată inițial pentru 29 august, dar a fost anulată după apariția unor probleme tehnice. O nouă tentativă a fost plănuită pentru 3 septembrie, dar NASA a fost nevoită să amâne din nou debutul misiunii după apariția altor probleme tehnice.

Fereastra de lansare din 27 septembrie se va deschide la 11.37, ora locală, timp de 70 de minute, sfârşitul misiunii fiind programat pe 5 noiembrie. O posibilă a doua fereastră este programată pentru 2 octombrie, a anunţat NASA într-o postare pe blog. Săptămâna trecută, NASA îşi exprimase speranţa că poată lansa mega-racheta pe ​​23 sau 27 septembrie.

Citeste si Noi pandemii ar putea fi declanșate de microbi necunoscuţi, găsiţi în China

Lansarea rachetei a fost anulată luni, 29 august, apoi din nou sâmbătă, 3 septembrie, din cauza unor probleme tehnice. Racheta SLS portocalie şi albă, care nu a mai zburat până acum, este în dezvoltare de mai bine de un deceniu.

Pentru această primă misiune, Orion se va aventura până la 64.000 de kilometri în spatele Lunii, mai departe decât orice altă navă cu echipaj de până acum. La întoarcerea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40.000 km/h şi la o temperatură la jumătate mai caldă decât cea a suprafeţei Soarelui.

Citeste si AirCar, mașina care se transformă în avion în doar trei minute! Când se va pune în vânzare VIDEO