NASA confirmă: Voyager 1, primul obiect spaţial creat de om care a ajuns în afara Sistemului Solar

Sonda americană Voyager 1, lansată în 1977, a părăsit Sistemul Solar, devenind astfel primul obiect fabricat de om care a ajuns în spaţiul intersideral, au confirmat, joi, oficialii americani.

13 sept. 2013, 12:26
NASA confirmă: Voyager 1, primul obiect spaţial creat de om care a ajuns în afara Sistemului Solar

Potrivit unor măsurători ale căror rezultate au fost publicate în revista Science şi au fost confirmate de NASA, sonda Voyager 1 a părăsit deja Sistemul Solar în urmă cu un an, în 2012.

„Acum că avem aceste noi date-cheie, suntem de părere că omenirea a făcut un pas istoric, intrând în spaţiul interstelar. Voyager deschide o nouă eră de explorare”, a declarat Ed Stone, coordonatorul ştiinţific al acestei misiuni, de la Institutul de Tehnologie din California.

Noile analize ale densităţii plasmei din jurul sondei, realizate pe baza unor date primite între 9 aprilie şi 22 mai, s-au dovedit conforme cu densităţile care se află în regiunea interstelară prezise de modelele de calcul, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Iowa, coordonaţi de Don Gurnett, principalul autor al acestui studiu.

Potrivit astrofizicienilor americani, sonda Voyager 1, care se află de acum la o distanţă de aproape 21 miliarde de kilometri de Soare, a ieşit din heliosferă, o zonă frontalieră a Sistemului Solar, pentru a intra în zona rece şi întunecată a spaţiului interstelar, în jurul datei de 25 august 2012.

„Am tresărit pe scaunele noastre atunci când am constatat aceste oscilaţii în datele noastre, pentru că ele arată faptul că sonda Voyager 1 se află într-o regiune complet nouă, conformă cu ce putem să ne aşteptăm de la spaţiul intersideral şi complet diferită de heliosferă, bula formată de razele solare”, a explicat Don Gurnett.

Pe parcursul acestei conferinţe de presă telefonice, cercetătorul american a prezentat şi prima înregistrare cu fondul sonor al spaţiului interstelar.

Potrivit aceluiaşi cercetător, câmpul magnetic nu şi-a modificat direcţia la ieşirea sondei din Sistemul Solar, fapt care rămâne deocamdată inexplicabil.