NASA a amânat lansarea misiunii Artemis 1, prima din programul revenirii pe Lună, pregătit de peste 10 ani LIVE

NASA a amânat lansarea Artemis 1 din cauza unor defecțiuni la motor. Noua mega-rachetă, care ar fi trebuit să decoleze la 15:33, urma să marcheze revenirea SUA pe Lună.

29 aug. 2022, 15:50
NASA a amânat lansarea misiunii Artemis 1, prima din programul revenirii pe Lună, pregătit de peste 10 ani LIVE

UPDATE 15:45 NASA a amânat lansarea din cauza unei scurgeri din motor care nu a putut fi remediată, transmite BBC.

UPDATE: Inginerii de la NASA au depistat probleme tehnice înainte de decolarea Space Launch System (SLS) către Lună. Ceea ce pare a fi o fisură în intertank – partea rachetei care leagă rezervoarele de hidrogen lichid şi de oxigen lichid – a fost depistată, scrie BBC. În prezent, inginerii evaluează problema. Există, de asemenea, o problemă cu unul dintre cele patru motoare uriaşe RS-25, la care lucrează o echipă.

La 50 de ani de la ultimul zbor Apollo, misiunea Artemis 1 trebuie să marcheze lansarea programului american de revenire pe Lună, care ar permite umanităţii să ajungă apoi pe Marte la bordul aceleiaşi nave, potrivit AFP.

Capsula Orion, testată fără echipaj, va fi propulsată în jurul Lunii cu scopul de a verifica dacă vehiculul este sigur pentru viitori astronauţi – între care prima femeie şi prima persoană de culoare care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

„Această misiune poartă visurile şi speranţele multor oameni”, a declarat preşedintele NASA Bill Nelson, potrivit News.ro.  „Acum suntem generaţia Artemis”.

Decolarea ar trebui să aibă loc la ora 8.33 (12.33 GMT) de la centrul spaţial Kennedy.

Condiţiile meteorologice sunt 80% favorabile pentru o lansare la timp. De la înălţimea sa de 98 de metri, racheta portocalie şi albă SLS nu va putea decola în caz de ploaie sau furtună.

Rezervoarele sale au fost umplute în noaptea de duminică spre luni cu mai mult de trei milioane de litri de carburant – de hidrogen şi oxigen lichide.

Prima femeie director de lansare a NASA, Charlie Blackwell-Thompson, va da unda verde finală. Femeile reprezintă 30% din personalul de lansare, faţă de una singură în epoca Apollo 11.

La două minute după decolare, propulsoarele vor cădea în Atlantic. După opt minute, etajul principal se va detaşa la rândul său. Apoi, după o oră şi jumătate, capsula va fi propulsată din etajul superior către Lună având nevoie de mai multe zile pentru a ajunge.

Între 100.000 şi 200.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la spectacol, între care şi vice-preşedintele SUA Kamala Harris.

În afară de vreme, problemele tehnice ar putea duce la amânarea decolării până în ultimul moment, au avertizat oficialii NASA, care insistă că este vorba despre un zbor de probă.

Următoarea dată de decolare posibilă este 2 septembrie.

Citeşte şi: Care este motivul real din spatele demisiei lui Fauci? Politicieni şi jurnalişti din SUA susţin că îi e frică să nu fie audiat în Congres pe tema măsurilor din pandemie

Obiectivul principal al misiunii este de a testa scutul termic al capsulei, care va reintra în atmosfera terestră cu aproape 40.000 km/h şi o temperatură la jumătate mai caldă decât suprafaţa Soarelui

În loc de astronauţi, la bord vor fi manechine, echipate cu senzori care înregistrează vibraţiile şi nivelul radiaţiilor. Microsateliţii vor fi de asemenea dislocaţi pentru a studia Luna sau chiar un asteroid.

Camerele de la bord vor face posibilă urmărirea acestei călătorii de 42 de zile în total.

Capsula va ajunge până la 64.000 km în spatele Lunii, adică mai departe decât orice altă navă spaţială locuibilă de până acum.

Un eşec complet al misiunii ar fi devastator pentru o rachetă cu un buget uriaş (4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public) şi cu câţiva ani întârziere (comandată în 2010 de Congresul american pentru o dată iniţială de decolare în 2017).

După această primă misiune, Artemis 2 va transporta astronauţi pe Lună în 2024, fără să aterizeze acolo. O onoare rezervată însă echipajului Artemis 3, cel mai devreme în 2025. NASA vrea apoi să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

Citeşte şi: Doi piloţi s-au luat la bătaie şi au fost despărţiţi de echipajul de bord