Năstase, despre acuzaţiile de plagiat: Băsescu nu face cinste României, sper că Ponta nu va ceda

Liderul PSD Adrian Năstase susţine, comentând acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Ponta, că în descrirea unor instituţii precum CPI "apar formulări seci, descriptive care nu pot fi schimbate", el afirmând că preşedintele Băsescu recurge la orice pentru a acoperi falimentul în alegeri al PDL.

RomaniaTV.net
19 iun. 2012, 12:35
Năstase, despre acuzaţiile de plagiat: Băsescu nu face cinste României, sper că Ponta nu va ceda

Năstase afirmă, într-o postare pe blog, că România a fost condusă în ultimii opt ani prin şantaj, dosare „şi tot felul de mizerii de acest gen”. „Ştiu foarte bine acest lucru pentru că sunt una dintre ţintele predilecte ale acestor metode securiste. Şi văd că cedarea puterii, chiar şi în urma unui vot popular, se face foarte, foarte greu. De altfel, mă aşteptăm la acest lucru. Mă aşteptam şi ca, în disperarea lui, Traian Băsescu să recurgă la orice, pentru a încerca să acopere scandalul falimentului PDL la recentele alegeri. Sunt convins însă că Victor Ponta nu va fi intimidat şi nu va ceda la acest gen de atacuri”, afirmă Năstase.

Fostul premier precizează că mulţi profesori de renume au participat în comisia care i-a acordat lui Ponta titlul de doctor.

„Ca profesor de drept, am participat la foarte multe astfel de eforturi academice ale unor doctoranzi de perspectivă, iar Victor Ponta a fost unul dintre ei, în acelaşi grup cu Bogdan Aurescu şi Cristian Jura. Din comisia respectivă, dacă mai ţin bine minte, făceau parte profesori reputaţi, precum profesorul Raluca Besteliu, profesorul Augustin Fuerea, profesorul Viorel Ciobanu, decanul facultăţii, sau profesorul Mitrache, specialist în drept penal. Cu toţii au făcut referate de susţinere pentru acordarea titlului de doctor, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Mai mult, unul dintre profesorii despre care se spune că ar fi reprezentat o sursă de inspiraţie (Ion Diaconu) a scris prefaţa cărţii lui Victor Ponta, publicată ulterior susţinerii tezei”, afirmă fostul preşedinte al PSD.

Adrian Năstase arată că teza de doctorat a lui Victor Ponta a avut o temă extrem de relevanţă – Curtea Penală Internaţională – fiind concepută chiar în perioada în care această instituţie s-a înfiinţat.

Fostul premier precizează că Ponta a participat la discuţiile privind înfiinţarea CPI, în 1999, la New York, că reprezentant al României, din partea Ministerului Public, în cadrul Comisiei pregătitoare privind redactarea regulilor de procedură şi a definiţiilor infracţiunilor.

„Semnarea documentului constitutiv al CPI, în 1999, a fost urmată de ratificarea sa de către România, în 2002. Era deci o instituţie nouă care trebuia explicată, inclusiv pentru jurişti. Prin urmare, Victor Ponta era mai mult decât potrivit şi îndreptăţit să-şi aleagă şi să trateze acest subiect. Cei care activează în învăţământ, în domeniul juridic, ştiu foarte bine că în descrirea unor instituţii apar adesea formulări seci, descriptive care, asemenea formulelor matematice, nu pot fi schimbate. A specula acest lucru şi a fabrica un astfel de subiect este de o josnicie fără margini! Nu ştiu dacă realizează dar, prin astfel de gesturi, Traian Băsescu nu face cinste nici instituţiei prezidenţiale şi nici României. El a arătat, din nou, că minciuna, imoralitatea şi lipsa de caracter definesc modul său de a fi. Miza politică a acestei teme fabricate la adresa lui Victor Ponta este mai mult decât evidentă şi nu cred că românii vor accepta astfel de manevre din partea preşedintelui «lor»”, se arată în postarea lui Năstase.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, săptămâna trecută, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!”.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

„Mă prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei. Sunt gata să dau toate explicaţiile necesare. Sunt gata să răspund dacă trebuia să pun la subsolul paginii bibliografia”, a spus Ponta.

El a spus că nu ştie care este sancţiunea pentru o astfel de greşeală şi a precizat că va întreba comisia de specialitate.