Naștere cu final tragic în Piatra Neamț. Femeia a murit după ce a recrutat o moașă de pe Facebook

Un eveniment tragic a avut loc în Piatra Neamț, după ce o femeie a decis să nască acasă, fiind asistată de o moașă de pe Facebook.

17 mai 2023, 12:43
Naștere cu final tragic în Piatra Neamț. Femeia a murit după ce a recrutat o moașă de pe Facebook
Naștere cu final tragic în Piatra Neamț. Femeia a murit după ce a recrutat o moașă de pe Facebook

Naștere cu final tragic în Piatra Neamț. O femeie în vârstă de 42 de ani din Piatra Neamț a decedat în urma nașterii acasă. Aceasta a fost asistată de o moașă găsită pe Facebook. O hemoragie puternică suferită în timpul nașterii a cauzat decesul femeii, conform Agerpres.

Citește și: Rugăciunea rostită de Theo Rose, zilnic, înainte de naştere: „Ultima perioadă e încărcată de emoții și gânduri”

Femeia, care se afla la prima sarcină, era suferindă de trombofilie și de scleroză multiplă. Cu toate că a consultat mai mulți medici și toți i-au spus că, dată fiind situația ei, ar trebui să nască prin cezariană, ea a ales să nască acasă în mod natural. Ea a fost asistată de o asistentă medicală pe care a găsit-o pe Facebook.

„Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Doctorul a explicat exact cum s-a ajuns la această situație tragică.

„S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze dar această pacientă a decedat până la urmă”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Nastere la domiciliu, o practică ilegală în România

Conform avertismentelor medicilor, nașterile la domiciliu în România prezintă riscuri semnificative. Mai mult de atât, este important de menționat că această practică este ilegală în țara noastră.

„România nu are reglementată naşterea la domiciliu iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu. Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită. Trebuie de reţinut că naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică.

În Belgia sau în Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurări, de Serviciile Publice de Sănătate, să asiste naşterea la domiciliu. În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. În România acest lucru este interzis”, a adăugat prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

Citește și: Ce gest romantic a făcut Marius Elisei pentru Oana Roman cu ocazia zilei ei de naștere: „Nu am ce să comentez. Este, este și normal să fie așa”