Nașterea acasă este un real pericol pentru mămici. Gabriela Firea: „Vă rog să mergeți la spitale și să aduceți în siguranță copiii pe lume”

Nasterea acasă este un fenomen extrem de întâlnit în România, în mod special printre femeile care fac parte din minorități etnice. Gabriela Firea a tras un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, punând accentul pe faptul că pentru siguranța tuturor este foarte important ca femeile să meargă să nască la spital.

23 mai 2023, 18:26
Nașterea acasă este un real pericol pentru mămici. Gabriela Firea: „Vă rog să mergeți la spitale și să aduceți în siguranță copiii pe lume”
Nașterea acasă este un real pericol pentru mămici. Gabriela Firea: „Vă rog să mergeți la spitale și să aduceți în siguranță copiii pe lume”

Gabriela Firea, ministra Familei, a vorbit marți despre faptul că nașterea acasă reprezintă un real pericol atât pentru mamă, cât și pentru nou născut.

Citește și: Gabriela Firea: ”8 din 10 copii români se confruntă cu lipsuri. Prin Legea PREVENIRII separării copilului de familie acești copii vor fi ajutați!”

„Nașterea acasă pune în pericol viața copilului și a mamei. Vă rog să mergeți la spitale și să aduceți în siguranță copiii pe lume. Prea multe femei au murit sau au ajuns în situații critice pentru că nu au mers la maternitate. Am participat cu mare interes la dezbaterea “Accesul fetelor și femeilor rome la servicii de protecție socială, sănătate reproductivă și sexuală: realități din comunități, provocări și perspective”, organizată de E-Romnja, Asociația pentru promovarea drepturilor femeilor rome.

Realitatea prin care trec fetele și femeile rome este, trebuie să o spunem clar, nedreaptă. Sunt discriminate, prea puțin consiliate și de multe ori nebăgate în seamă. În comunitatea romă sunt multe mame adolescente, fete cărora viitorul le este închis de cele mai multe ori. Dar și femei care ajung să nască acasă, punându-și viața în pericol din cauză că nu sunt luate în serios sau că nu știu că trebuie să meargă la controale. Susțin că un copil poate veni pe lume în siguranță doar în prezența unei echipe medicale și într-un spital.”, a comentat Gabriela Firea.

Pericolele pe care le presupune nașterea acasă

Mai mult de atât, ministra Familiei a subliniat faptul că această problemă pleacă de la educație și că ar trebui făcute demersuri pentru combaterea discriminării și a eliminării prejudecăților care se leagă de etnia unei persoane.

„Totul pleacă însa atât de la educație, cât și de la combaterea discriminării. Avem nevoie, ca societate, să schimbăm multe prejudecăți. Doar așa vom reuși să reducem statisticile care spun că natalitatea la fetele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene. Proiectele incluse în pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor, lucrat la Ministerul Familiei, sunt destinate, desigur, și femeilor sau copiilor din comunitățile rome. Cu ajutorul voucherului în valoare de 2.500 de lei tinerele însărcinate vor putea beneficia de tratamente și consultații pe timpul sarcinii. De asemenea, familiile cu copii mici și venituri reduse, dar care nu au prins locuri la creșele și grădinițele de stat, vor putea beneficia de un sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru a plăti aceste servicii.

Consider cu tărie că orice femeie trebuie să poată decide pentru sine, pe deplin informată cu privire la sănătatea sa, în ce privește subiectul delicat al avortului. Îmi mențin opinia și voi sprijini orice demers prin femeilor vor avea acces la astfel de servicii de sănătate. De asemenea, susțin proiectul legislativ prin care vârsta minimă privind consimțământul sexual va crește de la 14 la 16 ani. Cu această ocazie am făcut și precizările necesare privind Legea PREVENIRII, repet, a PREVENIRII separării copilului de familie. Prin acest proiect, ajutăm copiii din familiile sărace. NU luăm acești copii cu forța și sprijinim familiile să-i aibă aproape. Vreau să liniștesc unele comunități rome, unde liderii au fost manipulați și aceste știri false au băgat spaima în populație. NU va lua nimeni cu forța niciun copil!”, scrie ministrul pe Facebook.

Ciește și: Gabriela Firea, după scandalul de la votul legii pentru prevenirea separării copilului de familie: ”Nimeni nu va lua copiii românilor”