Naţionaliştii au obţinut victorii în alegerile municipale la Priştina şi Kosovska Mitroviţa

Publicat: Marţi, 03 Decembrie 2013 13:32 // Actualizat: Marţi, 03 Decembrie 2013 13:32 // Sursa: romaniatv.net

Naţionaliştii albanezi şi sârbi au obţinut victorii în alegerile de duminică la Priştina şi Kosovska Mitroviţa, în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, potivit unor rezultate preliminare publicate luni, relatează AFP.

Foto: Novinite.com

Shpend Ahmeti, candidatul mişcării naţionaliste albaneze Vetevendosje (Autodeterminare) a obţinut o victorie la Priştina,  în alegerile municipale din Kosovo, înfrângându-l pe primarul în exerciţiu care face parte din Liga Democrată din Kosovo (LDK) a fostului lider kosovar Ibrahim Rugova, a anunţat Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 99,8% a buletinelor de vot.

Mişcarea naţionalistă albaneză, care se opune oricărei prezenţe străine, inclusiv a Uniunii Europene şi NATO, va controla cel mai important oraş din Kosovo.

Partidul Democratic din Kosovo (PDK, aflat la putere) al premierului Hashim Thaci a pierdut puterea în trei oraşe, însă păstrează controlul în zece din cele 29 de municipalităţi din Kosovo.

Candidatul sârb susţinut de Belgrad, Krstimir Pantici, a câştigat alegerile la Kosovska Mitroviţa, împotriva candidatului sârb independent Oliver Ivanovici. Acest scrutin ar urma să ducă la înfiinţarea unei "asociaţii a municipalităţilor sârbe", menite să înlocuiască insituţiile de stat sârbe din nordul Kosovo.

Primul tur de scrutin, desfăşurat la 3 noiembrie, a fost anulat în partea sârbă a Kosovskăi Mitroviţa, din cauza unpor violenţe între sârbi. Scrutinul a fost organizat din nou la 17 noiembrie, sub supravegherea poliţiei.

Buna desfăşurare a acestui scrutin reprezentă un test pentru relaţia Belgradului cu Priştina.loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H