NATO a aprobat ÎNFIINŢAREA unui comandament în România

NATO va avea prezenţă permanentă în România, după ce alianţa a aprobat un plan de contingenţă pentru România. Astfel, în România ar putea fi înfiinţată o bază de coordonare, potrivit România TV.

05 sept. 2014, 11:22
NATO a aprobat ÎNFIINŢAREA unui comandament în România

Un nou centru de comandă al NATO va fi înfiinţat în România. Comandamentul din România va fi capabil să coordoneze trupe străine de intervenţie.

Liderii Alianţei au convenit să „menţină o prezenţă continuă în est”, pe bază de rotaţie, a precizat Rasmussen. Anders Fogh Rasmussen a mai precizat şi că prezenţa NATO în flancul estic va fi întărită prin comandamente speciale. Unul dintre aceste comandamente va fii înfiinţat chiar în România.

„Deja avem o forţă de raspuns a NATO care desfăşoară operaţiuni terestre, pe mare şi aerian. Această forţă poate fi trimisă oriunde în lume. Azi am fost de acord să creem o forţă rapidă care va include câteva mii de trupe terestre, gata să fie trimise oriunde în câteva zile. Pe mare, terestru şi aerian vom avea un comandament special în partea estică a flancului, echipament şi planuri astfel încât schimbul de informaţii va fi crescut şi vom planifica mai multe exercitii miliare. Aceste decizii trimit un mesaj clar că NATO îşi protejează aliaţii şi un mesaj clar împotriva oricăriu agresor”, a mai declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Liderii statelor membre NATO au anunţat, vineri, o serie de măsuri noi pentru a opri agresiunea rusă din Ucraina. Cel mai important rezultat al reuniunii la vârf este formarea unei noi forţe de reacţie rapidă, ce va putea fi mobilizată în estul Europei în decurs de 48 de ore.