NATO a decis prelungirea cu un an a mandatului secretarului general Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis pleacă de la Cotroceni în acelaşi an

NATO a decis marţi să prelungească cu încă un an mandatul secretarului general Jens Stoltenberg, preferând să rămână cu un lider experimentat în loc să încerce să convină asupra unui succesor, în condiţiile în care războiul face ravagii la uşa alianţei, relatează Reuters.

04 iul. 2023, 14:10
NATO a decis prelungirea cu un an a mandatului secretarului general Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis pleacă de la Cotroceni în acelaşi an
Klaus Iohannis are șanse foarte mici să preia ștafeta de la Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, este liderul alianţei transatlantice din 2014, iar mandatul său fusese deja prelungit de două ori anterior – o dată cu un mandat plin de încă patru ani, apoi pentru încă un an, din cauza izbucnirii războiului din Rusia. Actualul mandat îi expira la sfârşitul lunii septembrie.

Într-un tweet, Stoltenberg a declarat că este onorat de decizia de prelungire a mandatului său până la 1 octombrie 2024. „Legătura transatlantică dintre Europa şi America de Nord a asigurat libertatea şi securitatea noastră timp de aproape 75 de ani, iar într-o lume mai periculoasă, alianţa noastră este mai importantă ca niciodată”, a spus el.

Decizia înseamnă continuitate la vârful NATO, în condiţiile în care cei 31 de membri ai săi se confruntă cu provocarea de a sprijini Ucraina în respingerea invaziei Moscovei, evitând în acelaşi timp un conflict direct între NATO şi forţele ruseşti.

Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, este considerat în întreaga alianţă un lider constant şi care are răbdarea de a găsi consensul.

Următoarele sale sarcini includ supravegherea unei transformări a forţelor NATO pentru a se reorienta către apărarea împotriva oricărui atac rusesc, după decenii în care alianţa s-a concentrat pe misiuni în afara graniţelor sale, cum ar fi în Afganistan şi în Balcani.

De asemenea, el va trebui să gestioneze diferenţele de optică privind gradul de implicare a NATO în Asia, Statele Unite făcând presiuni pentru un rol mai mare în contracararea Chinei, în timp ce alţii, precum Franţa, insistă că NATO trebuie să îşi menţină concentrarea asupra zonei nord-atlantice.

Diplomaţii şi analiştii îi acordă lui Stoltenberg credite mari pentru că a menţinut NATO unit în privinţa Ucrainei, reuşind să găsească un echilibru între cei care cer sprijin maxim pentru Kiev şi alţii care îndeamnă la mai multă prudenţă de teama declanşării unui conflict global.

„Statele membre ale NATO au decis, în mod destul de logic, că cel mai bun secretar general aflat în prezent pe piaţă este cel pe care îl au deja. Experienţa contează, mai ales într-unul dintre cele mai dificile momente din istoria NATO”, a declarat Jamie Shea, un fost oficial NATO cu rang înalt, în prezent analist la think tank-ul Chatham House.

Secretarul general al NATO este şeful civil al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Titularul funcţiei este un diplomat internaţional responsabil de coordonarea activităţii alianţei, de conducerea personalului internaţional al NATO, de prezidarea reuniunilor Consiliului Nord-Atlantic şi a celor mai importante comitete ale alianţei, cu excepţia notabilă a Comitetului militar al NATO.

Klaus Iohannis a convocat CSAT înaintea Summitului NATO de la Vilnius
Secretarul general nu are un rol de comandă militară. Deciziile politice, militare şi strategice revin în cele din urmă statelor membre, însă împreună cu preşedintele Comitetului militar al NATO şi cu comandantul suprem aliat, titularul funcţiei este unul dintre cei mai importanţi oficiali ai NATO.

Jens Stoltenberg a preluat funcţia la 1 octombrie 2014. Apoi misiunea lui Stoltenberg în calitate de secretar general a fost prelungită pentru încă un mandat de patru ani, ceea ce înseamnă că el urma să conducă NATO până la 30 septembrie 2022. Cu toate acestea, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, mandatul său a fost prelungit cu încă un an, până la 30 septembrie 2023. Acum, fostul premier norvegian primeşte un nou mandat de un an la şefia NATO, deşi mărturisise în repetate rânduri că ar dori să se retragă. Decizia va fi consfinţită la summitul de la Vilnius din 11-13 iulie de şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Klaus Iohannis jubilează, după ce a aflat că mandatul șefului NATO se prelungește: atunci se termină și mandatul său la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat, marți, pe Jens Stoltenberg pentru prelungirea mandatului de secretar general NATO: „Aștept cu nerăbdare să continuăm colaborarea pentru consolidarea Alianței”. „Felicitări lui Jens Stoltenberg pentru prelungirea mandatului său de succes în fruntea NATO! Aștept cu nerăbdare să continuăm colaborarea pentru consolidarea Alianței și rezultatele Summitului de la Vilnius”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

SONDAJ: Klaus Iohannis, dezaprobat de 90% dintre români. Cât de multă încredere mai au cetățenii în NATO, UE și BOR
Surse politice au vorbit intens despre faptul că președintele Klaus Iohannis este luat în considerare pentru șefia NATO. Problema era legată de faptul că Iohannis mai avea un an de mandat prezidențial, iar mandatul lui Jens Stoltenberg se termina prea devreme.

O dată cu această prelungire a mandatului lui Stoltenberg este posibil ca Iohannis să revină în cărți pentru că se vor termina mandatele aproape în același timp.

NATO a prelungit, marți, mandatul secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an.

„Sunt onorat de decizia Aliaților NATO de a-mi prelungi mandatul ca secretar general până la 1 octombrie 2024”, a scris pe Twitter Stoltenberg.