NATO a observat mişcări ale trupelor ruse la graniţa cu Ucraina ce pot indica începutul retragerii lor

Alianţa Nord-Atlantică a detectat mişcări limitate ale trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, fapt ce poate semnala o posibilă pregătire a retragerii parţiale a acestor unităţi, a anunţat joi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

22 mai 2014, 10:53
NATO a observat mişcări ale trupelor ruse la graniţa cu Ucraina ce pot indica începutul retragerii lor

„Aseară târziu, am observat o activitate limitată a trupelor ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, ceea ce poate sugera că unele dintre aceste forţe se pregătesc de retragere”, a declarat Rasmussen în faţa presei la Podgorica. ‘Este prea devreme să apreciem semnificaţia acestor mişcări, dar sper că este vorba despre începutul unei retrageri complete şi reale”, a adăugat el.

SUA şi NATO: Rusia NU şi-a retras trupele de la graniţa cu Ucraina

„În prezent, cele mai multe dintre trupele ruse care au fost desfăşurate rămân în apropierea frontierei cu Ucraina şi observăm că exerciţiile ruse continuă în această zonă”, a precizat Anders Fogh Rasmussen. „Dacă vom vedea o retragere semnificativă, completă şi veritabilă, voi fi primul care o va saluta”, a asigurat secretarul general al NATO.

Kremlinul a anunţat luni că preşedintele Vladimir Putin a ordonat retragerea unităţilor armatei ruse trimise să efectueze manevre în regiunile Rostov, Belgorod şi Briansk. Dar, înaintea acestei declaraţii a lui Rassmussen, NATO nu a confirmat că ar dispune de dovezi care să ateste retragerea respectivelor trupe.

RUSIA avertizează NATO asupra activităţilor în apropierea frontierei

La rândul său, guvernul de la Kiev i-a cerut miercuri Moscovei să-i permită efectuarea unui zbor de recunoaştere deasupra teritoriului rus, în virtutea acordului internaţional Cer Deschis, pentru a se asigura că trupele ruse s-au retras din zona de frontieră cu Ucraina.