NATO apără ţările baltice de orice AGRESIUNE a Rusiei

NATO face eforturi pentru apărarea statelor baltice faţă de orice agresiune a Rusiei 'cu mijloace convenţionale', a relatat duminică publicaţia germană Der Spiegel, citând surse apropiate organizaţiei nord-atlantice şi proiectul unui document de planificare al Alianţei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
19 mai 2014, 07:18
NATO apără ţările baltice de orice AGRESIUNE a Rusiei

Statele est-europene sunt iritate de atitudinea Rusiei după ce statul rus a anexat regiunea ucraineană Crimeea şi şi-a desfăşurat 40.000 de militari la graniţa cu Ucraina.

‘Capacitatea şi intenţia Rusiei de a desfăşura acţiuni militare semnificative fără o avertizare prealabilă reprezintă o ameninţare cu bătaie lungă pentru menţinerea securităţii şi a stabilităţii în zona euro-atlantică’, a relatat publicaţia germană, citând un document al Comitetului pentru planificare militară al NATO, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cehia NU VREA TRUPE NATO pe teritoriul ei

Documentul menţionează că Rusia are capacitatea de a produce o ameninţare locală sau regională într-un timp foarte scurt şi într-un loc arbitrar. Totuşi, la sfârşitul războiului rece, Europa a ajuns la concluzia ‘că îşi poate reduce capabilităţile de luptă pentru conflicte convenţionale, pe scară largă şi de intensitate mare în Europa’, se mai precizează în documentul citat de publicaţia Spiegel.

Citeşte şi NATO va fi o PREZENŢĂ PERMANENTĂ în ţările din Europa de Est. Avioane canadiene de luptă, în România

‘Deşi nu comentăm niciodată despre presupuse scurgeri de informaţii sau despre planurile noastre de apărare, misiunea principală a NATO este apărarea colectivă şi vom face ceea ce trebuie pentru a proteja orice aliat supus unui atac‘, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, informează Agerpres.